Соня Йончева поднесе вълшебен бароков подарък на родната публика преди Великден

Соня Йончева поднесе вълшебен бароков подарък на родната публика преди Великден

Отзвук от музикалната вечер

Музикален празник, музикално лекарство, музикално пречистване.  Всички тези определения напълно отговарят на специалната вечер с музиката на Георг Фридрих Хендел, която Соня Йончева поднесе на ценителите на класическия звук в сряда вечерта. Съпроводът на Фестивалния бароков оркестър „Изкуството на барока“, ръководен от Зефира Вълова, достави удоволствие с кристалния си и едновременно с това, богат и плътен звук. Великолепните две Концерти гроси и Пасакалия от операта „Радамисто“ бяха майсторски интерпретирани от международния състав с преобладаващо българско участие.

Като истинска фея Соня Йончева се появи в елегантна бяла рокля с шлейф на сцената на зала „България“, а премерените й движения и аристократичната походка демонстрираха класа, артистизъм и одухотвореност. В отлична вокална форма българската оперна прима представи арии от оперите „Ксеркс“, „Юлий Цезар“, „Алчина“, „Риналдо“, както и ария от ораторията „Теодора“ с необходимия драматизъм, чувственост, красива орнаметика и бляскава емоция във високия регистър. Гласът й не просто пресъздаваше картини, а рисуваше шедьоври в бароков стил.

Сякаш в хармония с Деня на космонавтиката и авиацията, той буквално полетя в залата, за да покори притихналата публика, която избухваше във възторг, дори по време на вълшебните изпълнения. След края на всяка интерпретация и особено в края на концерта световноизвестното ни сопрано получи продължителни оглушителни аплодисменти от препълнената зала „България“.

Във фоайето на залата най-големите оперни почитатели изчакаха търпеливо за автографи върху първата книга на Соня Йончева „Петнадесет огледала”, както и компактдиска „Куртизанката“, издаден през февруари 2023г. Вечерта продължи с още букети с цветя, снимки и селфита с популярни личности от бизнеса, културата и медиите.

Следващата среща на Соня Йончева с българската публика ще бъде на 31 август на фестивала „Опера в Летния театър" във Варна. Тя ще участва в заключителната Оперна гала с арии от оперите „Травиата“, „Норма“ и „Тоска“. В последната вечер на фестивала, организиран от Държавната опера - Варна, ще участват Валентина Куцарова , мецосопран, Милен Божков, тенор, Пламен Димитров, баритон и басът Ивайло Джуров. Диригент е Кръстин Настев, а режисьор Сребрина Соколова.

Ключови думи: