Сър Брин Терфел пред Classic FM преди българския си дебют:
Софийската филхармония

Сър Брин Терфел пред Classic FM преди българския си дебют: "Бъдещето на операта е в такива хора, за които тя е страст"

Довечера със Софийската филхармония в зала "България"

Обичаният по целия свят бас-баритон от Уелс - Сър Брин Терфел ще пее за първи път на българска сцена днес, 28 януари, от 19.00ч. в зала "България". Той пристигна по покана на Софийската филхармония, която тази вечер ще дирижира директорът на музикалната институция, маестро Найден ТодоровБилетите са в продажба на касата на зала "България" и в мрежата на Ивентим.

Софийската филхармония

Носителят на награди "Грами", "Грамофон" и "Бритс" ще си партнира на сцената с младата българска оперна надежда, сопраното Мила Михова, която също ще направи своя дебют с Националния ни оркестър. "Тя бе избрана преди пристигането ми. Винаги е интригуващо да видя залата и да усетя какъв е оркестъра", заяви пред Classic FM сър Брин Терфел. "Когато кацнах в София, успях да се поразходя наоколо. Имате наблизо и планина, която е покрита със сняг и това забелязах още от летището. Научих, че много хора вече карат ски или сноуборд, дори и през нощта на осветените писти", отбеляза той.

Софийската филхармония

Любимият певец на английския кралски двор добави, че свързва България с имената на Соня Йончева и Димитър Бербатов. "Излизали сме на една сцена заедно в операта “Фауст” от Гуно, както и в “Тоска” в Метрополитън опера. Соня Йончева носи тези звездни качества в себе си. Много е талантлива, има прекрасен глас и е красива. Нейният съпруг е отличен диригент, който ръководи Филхармоничния оркестър на Ливърпул. Понеже съм фен на Манчестър Юнайтед, другата личност, с която свързвам България, е Димитър Бербатов. Той игра кратко там, но по мое мнение беше по-добре в Тотнъм".

Прочутият оперен артист привлече вниманието на обществеността с участието си в службата за коронацията на крал Чарлз III на 6 май 2023 г., но се включи и в концерта за коронацията в замъка Уиндзор на 7 май, което го прави единственият артист, участвал и в двете събития. "Когато ми се обадиха по телефона с поканата да участвам в коронацията, която отправи секретаря на Краля, трябваше да си помисля 2-3 дни", разказва Терфел. "Отмених концерти в Хамбург, и в Уелс, но това мое участие носи добавена стойност за Уелс, който в тази една минута и 40 секунди беше в центъра на световното внимание. Пол Милър написа това Кирие, като вкара средновековни напеви, малко уелски фолклор, като нямаше акомпанимент от оркестър, а от орган. Всичко, за което трябваше да мисля, е първата нота на органа и как аз трябва да бъде в тон с него. Цялото ми съзнание беше насочено към това да улуча точният тон, с който започва органовото соло, за да не започна фалшиво изпълнението си. По време на коронацията прозвучаха и други произведения, но когато дойде моят ред да пея, сърцето ми бумтеше като на лекоатлет".

Според сър Брин Терфел, "това, което направиха “Тримата тенори”  за популяризирането на оперното изкуство, свърши страхотна работа. В момента това продължава чрез Андреа Бочели и неговата фондация. Той не само е прекрасен музикант, а и много добър продуцент. Привлича всякакви изкуства на сцената. Докара младата певица Надин Сиера, има фламенко китари. Той е човек, от когото извира операта и има невероятен слух. Казваш му ария от Андре Шение и той я изпълнява на пианото, въпреки че свири добре и на флейта. Според мен, бъдещето на операта е в такива хора, за които тя е страст".

ClassicFM

Какво още сподели Сър Брин Терфел по Classic FM, ще научите от интервюто, което ще чуете на 30 януари в предаването "Сутрешно кафе" с Георги Митов- Геми в превод на Ангелина Александрова.  

Ключови думи:
@