Протести срещу Анна Нетребко в Германия
Снимка: br.de

Протести срещу Анна Нетребко в Германия

На концерт на Симфоничния оркестър на град Хоф

Анна Нетребко пристигна в Бавария миналата седмица, за да участва на фестивала в замъка Турн и Таксис в Регенсбург. Концертът бе на 22 юли 2022г. с участието на Симфоничния оркестър на град Хоф /Hofer Symphoniker/, а сред поканените солисти бе и съпругът на певицата Юсиф Ейвазов. Публиката на концерта я аплодира, но отвън тя бе посрещната с протести, заради колебливото й дистанциране от Путин след нахлуването на Русия в Украйна. „Винаги сме мечтали да поканим Нетребко“, коментира Райнхард Зьол от фестивала пред немското радио BR-KLASSIK. Той увери, че протести са били очаквани, но организаторите все пак са взели „професионално решение“ да не отменят концерта, тъй като събитието е било планирано още преди войната. Въпреки че най-евтините билети са стрували 144 евро, концертът е бил разпродаден и вероятно това е една от причините да няма отмяна. Според Райнхард Зьол, „неизпълнението на договора за гостуване би довело до загуба от 400 000 до 500 000 евро“, посочва медията. И кметът на Регенсбург е заела същата позиция – по искане на BR-KLASSIK, Гертруд Малц-Шварцфишер е оповестила мнението си, подкрепяйки решението за участие на Нетребко на фестивала. В свое изявление тя казва: „Това е войната на Путин, а не войната на руския народ. Доколкото ми е известно, г-жа Нетребко никога не е защитавала или оправдавала тази война, а се е обявила ясно против нея. Жалко е, че тя не се дистанцира от Путин, но това е нейно лично решение, което ние като демократично общество трябва да вземем предвид – дори и да не го разбираме или да ни е трудно“.

Снимка: dpa

А в Мюнхен, когато става въпрос за Анна Нетребко, все още няма нагласа в обществото тя да бъде поканена. Подобно на Мет в Ню Йорк или други театри, Баварската държавна опера още преди месеци отмени ангажиментите си със звездата. На други места в Европа обаче, сопраното отново е на сцена и „само преди няколко дни се появи като Аида в Arena di Verona“, уточнява BR-KLASSIK. По-рано в Щутгарт беше отменен предстоящ концерт на Нетребко, планиран за 3 септември, а от федералната администрация на провинция Баден-Вюртемберг също се въздържаха от организиране на събития с нейно участие, докато войната в Украйна продължава, пише вестник Bild.

Снимка: Hofer Symphoniker

„В Регенсбург, за разлика от Щутгарт, на Нетребко й бе разрешено да пее и вчера се проведоха протести преди концерта й“, отбелязва сайтът pizzicato.lu ден след случилото се. „Плакатите на демонстрантите издигнаха лозунги като: „Не в Ню Йорк, не в Щутгарт, а защо тук?“ или „Без подкрепа за съмнителни руски културни представители. Без легитимност за тероризма на Путин“. Музикалният журналист и създател на интернет изданието Реми Франк задава реторичния въпрос: „На концерта Нетребко беше аплодирана. Но, не е ли това признак за липса на емпатия към Украйна?“

Ключови думи: