И Нетребко е против войната на Русия с Украйна (обновена)

И Нетребко е против войната на Русия с Украйна (обновена)

Руската оперна прима

След дълго очакване от страна на публиката и медиите, Анна Нетребко обяви позицията си в социалните мрежи във връзка с военния конфликт между Русия и Украйна. Руското сопрано с международна известност, която бе сред поддръжниците на Путин, написа следното: „Аз съм против тази война. Аз съм рускиня и обичам страната си, но имам много приятели в Украйна и тяхната болка и страдание в момента разбиват сърцето ми. Искам тази война да приключи и хората да могат да живеят в мир. Това желая и за това се моля". Оперната прима посочи още, че „принуждаването на артисти или които и да било обществени фигури да излагат публично политическите си възгледи и да отричат ​​своите страни на произход не е справедливо. Това трябва да бъде свободно решение. Както много от моите колеги, аз не съм политик. Не съм и политически експерт. Аз съм артист и намерението ми е да обединявам хората извън политическото разделение."

 

Въпреки това, Анна Нетребко неколкократно е участвала в политически действия, като  позира до сепаратисткия флаг на „Нова Русия“ през 2014 г. и лидера на движението Олег Царьов, след като му дари един милион рубли на събитие в Санкт Петербург. Царьов беше смятан за терорист в Украйна. Това е един от най-компрометиращите моменти за оперната певица в отношенията й с руската власт, което предизвика бурни реакции. По-късно сопраното се оправда в социалните мрежи, като обясни, че не е политически активист и не е знаела какво знаме се държи до нея. Тогава Нетребко коментира, че е дарила средствата на политическия представител, а не на артистите от Донецката опера, за да стигнат безопасно до самия театър.

Все пак, на 9 март 2022 г. в Цюрихската опера започва поредица от спектакли на операта „Макбет“ от Верди,  в която ще играе Анна Нетребко. От театъра не смятат да разтрогнат договора с певицата. От управата на музикалната институция коментират пред вестник Neue Zurcher Zeitung, че не знаят позицията на Нетребко по отношение на кризата. В писмото им се подчертава, че „Операта в Цюрих е сключила обвързващ трудов договор с г-жа Нетребко. Няма законово основание ние като работодател да питаме служителите за тяхната политическа, религиозна или сексуална ориентация."

Припомняме, че на 25 февруари 2022 г. Анна Нетребко и Юсиф Ейвазов отмениха концерта си в Орхус (Дания). Това стана след призива на съветника по въпросите на културата в община Орхус Рабих Азад-Ахмад концертът на артистите да бъде отменен, заради подкрепата на Анна Нетребко към Владимир Путин в миналото.

Междувременно, Ротердамската филхармония и бордът на Ротердамските филхармонични фестивали (организатор на фестивала Гергиев) направиха своето изявление, в което очакват позицията на Валерий Гергиев по повод руската инвазия в Украйна. „В случай че Валерий Гергиев не се дистанцира открито от действията на президента Путин в Украйна, ще бъдем принудени да отменим концертите с него. Гергиевият фестивал през септември също ще бъде отменен“, съобщиха фестивалните организатори.

Ключови думи: