"Повече за книгите" по Classic FM: Среща с кралете на френските криминалета Мишел Бюси, Бернар Миние и Франк Тилие

Авторите гостуваха в "Нощ на четенето" в София

Френският писател Мишел Бюси представи в София трилъра си „Три живота седмично“. Книгата е един от акцентите в разговорите с българската публика, част от програмата на „Нощ на четенето“ на 19 и 20 януари, която организираха Френски институт съвместно с издателите от „Ентусиаст“. В рамките на инициативата бяха организирани три публични събития с участието на френските автори Мишел Бюси, Жером Лубри, Бернар Миние и Франк Тилие. Събитието откри директорът на Френския институт Люк Леви, а встъпителни думи произнесе писателката Теодора Димова, която участва в първата "Нощ на четенето" през 2023г. След срещата им с българските читатели във Френския институт,  те разговаряха с публиката в библиотека „Филологии“ към Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“ и в книжния център „Гринуич“. Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с Бернар Миние, Франк Тилие и Мишел Бюси, разположено в звуковия файл под главната снимка!

 

Мишел Бюси е автор на 17 успешни романа, от които са продадени над 12 милиона екземпляра в целия свят. През 2006 г. той публикува първия си роман „Code Lupin“, но голямата си известност придобива с „Черните лилии“ – най-награждаваният трилър през 2011 г. във Франция, който днес е смятан за съвременна класика. За няколко години Бюси се превръща в един от най-четените автори в родината си, като създава свой собствен стил в жанра.Бюси е носител на множество литературни отличия, сред които наградата Maison de la Presse за романа си „Un avion sans elle“, която получава през 2012 г.Авторът се отличава с майсторските обрати в сюжетите си, с добре изградените си герои и завладяващите теми, които повдига в романите си. Той прави справедлив, личен и дълбок поглед върху обществото. Без да забравя хумора, Бюси споделя с читателите удоволствието си от популярната култура, особено музикалната. „Без добра мелодия, дори и най-красивият текст на песен никога няма да предизвика емоция. Сюжетът на моите романи е моята мелодия.“През 2017 г. на името на Мишел Бюси е учредена награда, която отличава най-добрите трилъри за годината.

Бернар Миние е един от най-прочутите автори на трилъри. Неговите романи се отличават с потискаща атмосфера и психологическо насилие над героите, като същевременно отдават голямо значение на природните и градските условия.Първоначално Миние работи в митническата администрация и участва в конкурси за разкази, преди да предприеме крачка и да изпрати на няколко издателства ръкописа на „Леден гамбит“.Първият му роман предизвиква широк медиен отзвук и се радва на голям публичен успех, а през 2011 г. печели голямата награда на Фестивала в Коняк. „Леден гамбит“ е адаптиран в сериал и попада в списъка на „Sunday Times“ за 100-те най-добри трилъра от 1945 г. насам.Днес, преведени на 25 езика, романите на Бернар Миние поставят под въпрос основните проблеми на нашето време, като само във Франция са продадени в общ тираж от 5 милиона екземпляра. През 2020 г. писателят влиза в Топ 10 на най-четените френски автори в родината си.

Франк Тилие е известен писател и сценарист в родната си Франция. Преди да започне да пише, работи като компютърен инженер в продължение на 10 години. Романите му са носители на десетки литературни награди и са филмирани неколкократно. За да направи историите си възможно най-реалистични, Тилие посвещава поне шест месеца за проучване на информация по темите, които иска да разгледа – интервюира лекари, следователи, юристи, за да има възможност да създаде напълно достоверен и въздействащ роман.

Ключови думи: