Напусна ни маестро Борислав Иванов

Напусна ни маестро Борислав Иванов

Съобщават от ТМПЦ-Варна

Днес, 22 януари 2022г. в болница в Москва е издъхнал  високоуважаваният и обичан Маестро Борислав Иванов. За това съобщи в профила си във Фейсбук директорът на ТМПЦ-Варна Даниела Димова. Тя уточни, че доайенът на българските диригенти е напуснал този свят, "обгрижван до последно от сина си Борислав". Подробности за поклонението и погребението във Варна ще бъдат оповестени допълнително.

В кариерата на легендарния маестро са записани над 3 500 спектакъла на 4 континента и 65 сезона с неизменен успех на диригентския пулт. Всепризнати са огромните му заслуги за утвърждаване на българската музикална култура и българските оперни гласове навсякъде по света. Видният български диригент е гастролирал многократно в Испания, Италия, Германия, Полша, Русия, Египет, Франция, Белгия, Турция и др. 

 “Аристократът на българската музикална култура”, както често наричаха маестро Борислав Иванов, беше свързан неразривно с Варна и Варненската опера. Освен диригент, той беше и артистичен директор на културната институция в морската ни столица, откъдето започва творческия му път на сцената през 1947 г.

Борислав Иванов е носител на многобройни отличия, сред които Почетен кръст за заслуги към културата, първа степен, от Президента на ФРГ Рихард фон Вайцзекер, Орден “Кирил и Методий”, Почетен знак на Пловдив и Варна, Почетен гражданин на Варна, Награда “Варна”; “Златен век” от Министерство на културата, престижното отличие “Златно перо” и др.

Прочетете повече за Маестро Борислав Иванов ТУК

Дълбок поклон!

 

Ключови думи: