Паметник на изявен оперен артист на Украйна беше разрушен от руските окупатори
Снимка: slipakcompetition.com

Паметник на изявен оперен артист на Украйна беше разрушен от руските окупатори

Бас-баритонът загина от изстрел на снайперист

Паметник на оперния певец Васил Слипак /1974–2016/, смятан за един от героите на съвременна Украйна, бе поруган миналата седмица. На мястото, където преди шест години бас-баритонът загина от изстрел на снайперист, беше издигнат мемориал през 2018г. и досега това е второто посегателство над възпоменателния знак на музиканта. Васил Ярославович Слипак загина на 41-годишна възраст в Донецка област, Източна Украйна, а името му стана известно по света, заради необичайната съдба на артиста, който още през 90-те години е имал славата на един от най-добрите бас-баритони на своето поколение. „Певец, патриот, войн“ – три думи, които се превърнаха в мото на създадения в негова памет Конкурс за млади оперни певци в родния му град Лвов, а в Париж сега се обмисля идеята да бъде поставен паметен знак в негова чест.

Роден и обучен в Лвов, въпреки успешната си международна кариера във Франция като солист на Парижката опера и Операта на Бастилията, той се завръща в Украйна през 2014г., за да подкрепи националната кауза на родината си срещу проруските сепаратисти. Записва се в Украинския доброволчески корпус, а след войната в Донбас планира да се върне отново в Париж, където е живял и работил 19 години, за да продължи оперната си кариера. Тези планове обаче не се осъществяват, заради неговата преждевременна смърт близо до Луганск. За първи път отива на фронта през 2015г., после е ранен и след възстановяването си отново се връща да воюва. Междувременно заминава за Париж, събира помощи за защитниците-доброволци и отново отива на фронтовата линия в Донбас, където окончателно пристига на 18 юни 2016г. 11 дни по-късно, на 29 юни, е убит при изпълнение на бойна мисия като картечар. След убийството му през лятото на 2016г., още на следващата година посмъртно Слипак е удостоен със званието „Герой на Украйна“ – най-високата национална почест, която може да бъде оказана от украинския президент на отделен гражданин на страната. По спомени на негови близки, публикувани през 2016г. от изданието fakty.ua, певецът не е имал намерението да изостави кариерата си: „Васил не планираше да се посвети напълно на войната. Той просто беше много активен човек и за него беше важно да бъде там, където е необходим – на сцена или на война“. След смъртта на артиста, по идея на директора на Лвовската национална филхармония Володимир Сивохип, беше създаден Конкурс за млади оперни певци „Васил Слипак“, чието първо издание се проведе през 2017г. в Лвов.

Ето какво съобщи Френското радио Класик на 13 юли 2022г.: „Според видео, разпространено в социалните мрежи от 10 юли, възпоменателната плоча, издигната в знак на почит към украинския бас-баритон Васил Слипак, убит по време на конфликта в Донбас през 2016г., е разрушена и част от нея е открадната. От френска страна се настоява в Париж да бъде поставен мемориал в негова чест“. В публикацията се уточнява, че видеото няма дата, но се виждат „няколко мъже – „руски нашественици“, според съветник на кмета на Мариупол, които се опитват да разрушат мемориала… Малко по-късно тези мъже изнасят кръста, поставен над паметната плоча, в багажника на кола, докато други бутат постамента…“ Английското радио Classic FM също публикува материал за Слипак и оскверняването на гранитната паметна плоча, като цитира пост на украинския политик Володимир Омелян, бивш министър на инфраструктурата на Украйна, който в Twitter публикува видеото с вандалския акт. Радиото допълва, че първоначалната информация идва от Telegram канала на Петро Андрушченко, съветник на кмета на Мариупол.

Снимка: radioclassique.fr

От фондацията „Васил Слипак“ съобщиха на 14 юли, че европейската музикална общност, членове на Европейския парламент и френския сенат са „възмутени от варварското разрушаване от страна на руските окупатори на паметника на изключителния оперен певец Васил Слипак, който беше много тясно свързан с Франция, и го считат за акт на агресия срещу европейската култура“. Според тях, става дума за „част от по-мащабна руска атака срещу украинската култура и личности от нейната съпротива“. Евродепутатите се обявяват за такива действия, които биха запазили паметта на Васил Слипак и в двете страни – Украйна и Франция, включително и поставянето на паметник на артиста в Париж. Френският журналист, кинорежисьор - документалист и политик Рафаел Глюксман, евродепутат от 2019г., е цитиран от Френското радио Класик: „Един от начините да се противопоставим на руската агресия би бил да им кажем, че за всеки паметник, който унищожат, ние ще построим нов. И аз мисля, че би било много добра идея да се издигне паметник в знак на почит към Васил Слипак на символични за музиката и изкуството места – защо не срещу Palais Garnier или Opera Bastille!“

Ключови думи:
@