„Фауст“ -опера с кукли открива днес Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора

„Фауст“ -опера с кукли открива днес Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора

52-рото издание се провежда от 17 ноември до 2 декември

Тази вечер, 17 ноември 2022г. в Стара Загора започва 52-то издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство (ФОБИ), което продължава до 2 декември. То ще бъде открито с шедьовъра на Шарл Гуно „Фауст“, който ще бъде представен за първи път в България като опера с кукли. Дръзката идея се заражда в Барселона, отбеляза по време на специалното студио на Classic FM Radio директорът на Държавна опера- Стара Загора и режисьор на спектакъла Огнян Драганов. Това е второ оперно заглавие с кукли, което се поставя на сцената на Старозагорската опера след „Турандот“. Чуйте повече за авангардния прочит на "Фауст" и акцентите във фестивалната програма от интервюто на Георги Митов- Геми с Огнян Драганов, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Постановъчното решение се придържа към мощната традиция на класицизма и романтизма, като го допълва със съвременни елементи. Тълкуват се вечните теми за изкушението, суетата и личния избор. Поставят се и въпросите до каква степен Човек, като Божие създание има власт върху действителността и може да я упражнява по най-правилния начин? Светът е изпълнен с многобройни деформации. Хората в своите мисли и действия често грешат в преценките си за Добро и Зло. Това не им позволява да живеят в хармония. Злото заема огромно пространство, което се простира непосредствено пред прага на Божественото.

Посланието на спектакъла е, че всеки човек в съществуването си е принуден да намества основни морални и житейски ценности и да превъзмогва изкривените разбирания за света, които му предлага стихията на живота.

По време на антракта на премиерата във фоайето на оперния театър ще бъде открита изложбата „Моята кукла-моят приказен свят”, чийто куратор е д-р Ема Жунич - ръководител на архива на Държавна опера- Стара Загора. 

Впечатляващата нова продукция на операта „Фауст”, в която на сцената отново ще се изявят оперни певци и кукли във вълшебен дует, е вторият съвместен проект на Старозагорската опера и Държавния куклен театър-Стара Загора и романтичен повод за оформянето на изложбата с кукли. Експозицията е събрала досега над 100 кукли от целия свят, като голяма част от тях са почистени и реставрирани.

Много старозагорци са предоставили куклите от детството си за изложбата, а Библиотека „Родина“, Къща музей „Гео Милев“  и Музей „Литературна Стара Загора“ участват с редки издания на „Фауст“.

По информация на БТА, за спектакъла на „Фауст" художниците на Държавния куклен театър Янита Димова и Живко Кънев изработиха 4 кукли ангели, 4 кукли дяволи, 6 маски и един огромен Мефистофел с размери 10 на 7 м по проект на проф. Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, преподаватели в НХА. По проект на сценографа и автор на костюмите Денис Иванов в шивашкото ателие на Държавна опера - Стара Загора за „Фауст" са изработени 40 мъжки костюми, 58 дамски, 22 костюма за основните солисти, 6 детски костюма, 22 костюма за балерините и балетистите, 10 за момчетата и момичетата от "Бага Тур". В ателие в столицата са изработени 115 шапки. 

Постановъчният екип за спектакъла на 17 ноември е следният:

Диригент Ивайло Кринчев
Режисьор Огнян Драганов
Асистент-диригенти Виктор Крумов, Пиер Валтер
Режисьор на кукли Цвети Пеняшки
Сценография и костюми Денис Иванов
Сценография кукли Васил Рокоманов и Силва Бъчварова
Хореография Ангелина Гаврилова
Хормайстор Младен Станев
Езикова подготовка, превод и субтитри Снежина Здравкова

Доктор Фауст – Габриел Арсе
Старият Фауст - Николай Моцов
Мефистофел – Юлиан Константинов
Валентин – Валери Турманов
Маргарита – Беса Лугичи
Зибел – Петя Петрова
Марта – Тереза Бракалова
Вагнер -Иван Кабамитов

Хор, балет и оркестър на Държавна опера-Стара Загора
Актьори от Държавен куклен театър-Стара Загора
Прабългарска школа за оцеляване Бага-Тур
Детско-юношеска студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора

Ключови думи: