Австрия засвидетелства почитта си към Йонас Кауфман
Снимка: wienerzeitung.at

Австрия засвидетелства почитта си към Йонас Кауфман

Прочутият оперен певец

През този месец Йонас Кауфман получи последователно две признания от Австрия – най-напред титлата Камерзенгер на Виенската държавна опера, а след това и австрийско гражданство от федералната администрация на Залцбург. „От дълго време Йонас Кауфман е музикален посланик на културното наследство на нашата страна по целия свят“, заяви Вилфрид Хаслауер, министър-председател на провинция Залцбург. „Приветствам горещо известния оперен певец, звезден тенор и космополит Йонас Кауфман като нов австрийски гражданин, чиято основна резиденция и център на живот е Залцбург“, допълни още Хаслауер, цитиран от wienerzeitung.at. Кауфман придоби новото си гражданство на 11 февруари, а още в началото на месеца (2 февруари) след представление на операта „Питър Граймс“ от Бритън във Виенската държавна опера, тенорът бе удостоен и с най-високата чест в сферата на оперното изкуство в Австрия – титлата Kammersänger на Wiener Staatsoper.

Кауфман, който е роден в столицата на Бавария Мюнхен, запазва немското си гражданство, но все пак е избрал да живее в Залцбург и зад гърба си има достатъчно заслуги спрямо австрийската култура. Именно тук световноизвестният музикант е пял в над 40 оперни постановки и самостоятелни концерти, изнесени в рамките както на прочутия летен Залцбургски фестивал, така и на Великденския. Едно от обясненията му в любов към австрийската столица бе албумът „Виена“ от 2019г.

52-годишният Йонас Кауфман вече е притежател на титлата Камерзенгер на Баварската държавна опера от 2013г., носител е и на Международната оперна награда (International Opera Award) за 2015г., също и на множество отличия Echo Klassik, а през 2016г. получи и германския Федерален кръст за заслуги с лента.

Ключови думи: