Йонас Кауфман посвещава новия си албум на Виена и оперетите

оперетите

Новият албум на немския тенор Йонас Кауфман ще бъде озаглавен „Виена” и ще бъде посветен на австрийската столица и на оперетите. Дискът ще се появи на световния музикален пазар на 11 октомври 2019г. под знака на Сони Класикъл. В този проект Кауфман работи с Виенската филхармония под диригентството на Адам Фишер. В някои от изпълненията си партнира със сопраното Рейчъл Уилис-Сьоренсен, с която се изяви в Новогодишната галавечер в Дрезден през миналата година.

Йонас Кауфман винаги е имал специални отношения с Австрия и Виена. Неговата баба е обичала лекия песенен жанр и се е наслаждавала на оперетите на Йохан Щраус-син, Франц Лехар и Роберт Щолц за разлика от неговия дядо, който е боготворял Вагнер. Като дете Йонас прекарва голяма част от свободното си време във фермата на неговите баба и дядо в Тирол. Бъдещата оперна знаменитост е проследявала програмите на Австрийската телевизия, които са му били по-близки, отколкото тези на германските телевизионни канали. По този начин Кауфман е имал възможността да наблюдава пълната гама от развлекателни предавания от Виена с участието на имена като Петер Александър до Георг Крайслер. Обичал е да имитира виенския акцент на Ханс Мозер и го е владеел като детска игра. Оттогава тенорът изпитва дълбока любов към виенския песенен репертоар и оперетата. „Музиката винаги ме дава добро настроение", спомня си Кауфман. „Когато бях студент и трябваше да правя неща, които не ми харесваха, като  например почистването с прахосмукачка, просто трябваше да си пусна записа на „Прилепът“, дирижиран от Карлос Клайбер и веднага след това усмивката озаряваше лицето ми“, допълва оперният изпълнител.

В много отношения Виена отвежда Йонас Кауфман към корените му. Първата постановка на професионална сцена, в която участва докато е все още е студент, е оперетата „Една нощ във Венеция“. Това става в Регенсбург през 1993-94 г., когато се е превъплъщавал в ролята на Кармело повече от 30 пъти. Това е и причината да включи произведението в албума, както и други шедьоври на Йохан Щраус, като „Прилепът“, „Виенска кръв“ или пък „Веселата вдовица“ от Франц Лехар.

В допълнение към записите на Кауфман е и богатата селекция от от виенски песни, написани от композитори като Роберт Щолц ("Im Prater blüh'n wieder die Bäume"), Петер Кройдер ("Sag beim Abschied leise Servus"), Херман Леополди ("In einem kleinen Café in Hernals") и Георг Крайслер  ("Der Tod, das muss ein Wiener sein"). Ценителите на класическия звук няма да пропуснат в този албум и неофициалния химн на Виена - "Wien, du Stadt meiner Träume" на Рудолф Сийчински, по-известен в света като "Wien, Wien, nur du allein".

Йонас Кауфман ще представи новия си албум на 14 октомври тази година в „Концертхаус“- Виена, отново на една сцена със сопраното Рейчъл Уилис-Сьоренсен. През януари 2020 г. той ще предприеме турне под надслов "Моята Виена“ за представянето на диска в Мюнхен, Будапеща, Щутгарт, Берлин, Нюрнберг, Париж, Хамбург, Брюксел, Дюселдорф, Люцерн и Баден-Баден.