Навършват се 120 години от рождението на Мими Балканска
Мими Балканска, снимка: Личен архив на Елиана Митова

Навършват се 120 години от рождението на Мими Балканска

"Тя уважаваше властта, без да е била партиен член", разказва нейният биограф, журналистката Елиана Митова

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с журналистката Елиана Митова, разположено в звуковия файл под главната снимка, в който ще чуете и архивни музикални откъси с гласа на Мими Балканска!

Елиана Митова, снимка: Classic FM Radio

"Тя беше изключително уважавана от властта. Тя уважаваше властта, без да е била член на комунистическата или друга партия. Тя остава неангажирана политически артистка, която уважава политиците". Това заяви в ефира на Classic FM биографът на оперетната легенда, журналистката Елиана Митова. "Не е вярно, че Мими Балканска е била любимка на принц Кирил, че той я е покровителствал и я е подпомагал материално. Връзка между тях не е имало и не е получавала облаги от Двореца. Приписват й връзки с Георги Димитров и Александър Стамболийски, което е смешно, тъй като с Димитров се вижда два пъти - на стачка и в делегация от културни дейци", сподели Митова.

Мими Балканска,
Снимка: Елиана Митова, личен архив

Мими Балканска е родена на 23 юли 1902 г. в Русе. През 1907г. семейството ѝ се премества да живее в София след кончината на баща ѝ. В периода 1914 - 1917 г. изучава пиано в класа на Хенрих Визнер в тогавашното Държавно музикално училище. Сценичната си дейност започва с откриването на театър „Ренесанс” през 1919 г., а след неговото закриване Мими Балканска заминава за Берлин и Виена да учи пеене.

Откривател на Мими Балканска е режисьорът Стоил Стоилов, на когото му остава признателна през целия живот. "Тя се явява на прослушване за хорист в Театър "Ренесанс", като изпълнява арията на Каварадоси от "Тоска" от Пучини, което е било комично", припомня Елиана Митова. Дебютът й е на същата сцена в ролята на субретката Лори от "Феята на карнавала" от Имре Калман.

Мими Балканска, снимка: Личен архив на Елиана Митова

Великата Мими Балканска изиграва около 400 централни роли. Тя е сред основателите на Кооперативния театър, с който гастролира в Турция и Югославия, и на Художествения оперен театър в София. Кооперативният театър е бил частен, което е уникално явление за времето си. С неговата трупа пътуват Мими Балканска и Тинка Краева в Турция, където се срещат с Кемал Ататюрк след гастрола им в Истанбул в спектаклите "Царицата на чардаша" и "Тайните на харема". Впечатлен от представленията, той им отпуска влак за Анкара, където продължават да жънат успехи.

Мими Балканска остава емблема на Държавния музикален театър "Стефан Македонски" в София. Нейните усилия спомагат за обособяването на многобройна оперетна публика и за изграждането на отличен ансамбъл от оперетни артисти. "Всички я отъждествяваха с "Царицата на чардаша". Тя е единствената актриса, която е играла трите роли- Силва, Щаси и Цилика. Допадаха й по-семплите неща. Тя признаваше, че е станала от субретка героиня "от немай къде". Тя обичаше много творбите на Калман...Парашкев Хаджиев й посвещава оперетата "Мадам Сан Жен". С Борис Стаменов са били удивително добра двойка", разказва журналистката Елиана Митова.

Мими Балканска, снимка: Личен архив на Елиана Митова

В качеството й на биограф на знаменитата оперетна актриса, тя припомни, че Мими нарича "еврейче" колегата си Арон Аронов, който издъхна преди броени дни. "Арон говореше за Мими с благоговение. Тя го харесваше като певец и артист...Бях на гости у Арон в деня преди да почине на рождения ден на съпругата му Здравка Писарева, а дъщеря му Сабина беше донесла торта от Благоевград, където преподава.Не предполагах, че ще си отиде. Не предполагах, че ще си отиде, макар че беше болен. Разменихме няколко думи. Казах му, че искам да напиша нещо за него. Той ми каза: "Ще се видим скоро. Заповядай да си говорим, тепърва да се виждаме! На Арон много му се живееше", допълни Митова.

Ключови думи: