България се разделя завинаги с оперетната легенда Арон Аронов

България се разделя завинаги с оперетната легенда Арон Аронов

Опелото е на 20 юли 2022г. от 10ч. в Централните софийски гробища

В памет на Арон Аронов в "Съботното сутрешно кафе" с Радостина Узунова ще гостуват негови колеги и партньори на сцената. Слушайте на 23 юли от 10 до 12ч. в ефира Classic FM Radio!

Само 3 дни след навършване на 85-тата си годишнина издъхна оперетната легенда Арон Аронов. Големият тенор и вокален педагог е роден в гр. Дупница, България на 12 юли 1937 г. Като ученик той се занимава със спорт, шах и музика. Става окръжен първенец на 100 метра гладко бягане за юноши, втори е на градския турнир по шахмат и втори на юношеския турнир по тенис на маса в Дупница.



През 1965 г. Арон Аронов прави първия си професионален дебют на сцената на Варненската опера в ролята на Алфред от операта "Травиата“ от Джузепе Верди.  Следват участия в Софийската опера като Манрико в "Трубадур“ с Александрина Милчева (мецосопран), Стефка Евстатиева (сопран) и Николай Смочевски (баритон), като Ернани в "Ернани“ с Юлия Винер, Щева Бурия в "Йенуфа“.



През 1965 г. става член на състава на Държавния музикален театър "Стефан Македонски“ в София, където поема подадената му щафета от големите български тенори Любомир Бодуров и Минко Босев. Преддебютното му участие е в "Моята прекрасна лейди“ – Фреди, а дебютната му роля е Анж Питу от френската оперета "Дъщерята на мадам Анго“. В периода от 1965 до 2007 г. изпълнява всички централни тенорови роли и се превръща в една от емблемите на Музикалния театър. След прекратяване на сценичната си кариера Арон Аронов се отдава на вокална педагогика.



За 45-те години творческа кариера той е играл в 975 спектакъла в ролята на Едвин от "Царицата на чардаша“ и 134 в ролята на Фери Бачи от същия оперетен шедьовър на Имре Калман. Многобройни са превъплъщенията му в ролите на Данило от "Веселата вдовица“, Граф Тасило от "Графиня Марица“, Адам от "Птицепродавецът“, Айзенщайн, Фалке и Алфред от "Прилепът“, Баринкай и Хомонай от "Цигански барон“, Парис, Ахил и Калхас от "Хубавата Елена“,Паганини от "Паганини“. За образа на Су Чонг от "Страната на усмивките“, който изиграва майсторски, се говори десетилетия наред. В репертоара на Арон Аронов са и централните роли от "Теменужката от Монмартър“, "Принцът от Мадрид“, "Перикола“, "Хубавата Галатея“, "Андалусия“, "Орфей в Ада“, "Рицар Синята брада“ и много други.Не остава длъжен и към българските заглавия, където изпълнява ролите на Младен и Минко от "Бунтовната песен“ (Г. З. Черкин), Кир Спиридоне от "Рицарят“, Илия от "Луд Гидия“ (П. Хаджиев), Ученият от "Сянката“ (В. Райчев).



За ролите на Сполетта от "Тоска“, Абата от "Андре Шение“, Панг от "Турандот“, Руиц от "Трубадур“, Нормано от "Лучия ди Ламермур“, Овлур от "Княз Игор“, трети евреин от "Саломе“ е наричан "Царят и на малката роля“. Разкъсвайки се между любовта към оперетата и операта, Арон Аронов участва в две премиери в един ден с почти застъпващ се часови интервал. Стартира с Шулц от "Кабаре“ в Музикалния театър, а след финала на постановката, се превъплъщава в жреца от "Идоменей“ на сцената на Софийската опера  и балет.

Опелото ще се състои на 20 юли 2022г. от 10.00ч. в Централните софийски гробища.

Поклон пред светлата му памет!

Ключови думи: