Motion Trio пред Classic FM Radio: „Акордеонното трио е равностойно на всякакви други изпълнителски състави“

Motion Trio пред Classic FM Radio: „Акордеонното трио е равностойно на всякакви други изпълнителски състави“

Полските акордеонисти свирят днес, 2 юни 2022 г. от 19.30 ч. в Зала 11 на НДК (Кино "Люмиер")

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с полските акордеонисти от “Motion Trio” в звуковия файл под главната снимка в превод на Светла Каранешева от Полския институт в София!

„Акордеонното трио е равностойно на всякакви други изпълнителски състави“, заяви в студиото на Classic FM Radio основателят на “Motion Trio” Януш Войтарович. Премиерно в радиоефира той и колегите му Павел Баранек и Марчин Галажин представиха последния си звукозаписен проект, посветен на музика в името на мира, който бе издаден през 2020г. по повод 75 години от края на Втората световна война. 

Тази вечер, 2 юни 2022 г. от 19.30 ч. в Зала 11 на НДК (Кино "Люмиер") виртуозните акордеонисти ще свирят в рамките на 22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“, което се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община – Календар на културните събития на СО. Партньор на концерта е Полския институт в София.

Потърсете билети за концерта на касата на НДК и онлайн на www.ticketsbg.com

 „Баща ми беше учител по акордеон. Той ми разкри тайните на този инструмент. Предшественик на формацията “Motion Trio” беше семейното ни трио с брат ми и сестра ми под ръководството на нашия баща. Този начин на разбиране и възприемане на акордеон в група стана причина през 1995г. да потърся друг начин за свирене на този инструмент – да не бъде съпровождащ, а водещ като първа цигулка“, припомни Войтарович.

Марчин Галажин е влюбен по свой начин в инструмента. „Баща ми обеща да ми купи луксозна кола, ако постъпя в Музикалното училище, където свиря на неговия любим инструмент“, разкрива той. „Пристигнах в Музикалната академия в Краков, където се запознах с Януш и Павел. По-рано свирех фламенко с други музиканти, но винаги съм мечтал да свиря с акордеонисти и да продължавам класическата линия на този инструмент“, отбеляза Галажин.

Павел Баранек е трябвало да стане органист, както са желаели родителите му. „Когато се записах в Музикалното училище, се оказа, че няма клас за орган. Най-близкият инструмент беше акордеон и така започна всичко“, сподели той.

Тази вечер Motion Trio ще представят концерта си „От Шопен до Максимюк“, с  аранжименти за акордеонно трио на творби на Фр. Шопен, В. Килар, К. Пендерецки, И. Падеревски, В. Лютославски, Х. Гурецки, Г. Бацевич, Й. Максимюк. „Идеята беше да вплетем в звученето на нашето акордеонно трио музиката на изтъкнати полски композитори. Никой не го е правил това, въпреки че има отделни случаи“, подчертава Януш Войтарович. „При нас разглеждаме този проект като синтез на дългогодишните търсения на творби, които ще прозвучат в изпълнение на акордеонното трио. Те няма да бъдат възприемани като нещо любопитно, нетрадиционно или като отстъпление от класическия поглед при изпълнение на тези произведения, а ще покажат, че ние не правим революция, а вървим крачка по крачка, за да изпълним тези творби“, каза той. По думите му, Максимюк е една от най-разпознаваемите личности в музикалния живот в Полша. „Като диригент той прави огромна международна кариера. Създава Полския камерен оркестър, с който концертира по целия свят. Той е икона във Великобритания, където ръководи Шотландския камерен оркестър….Ще изпълним премиера за България на негова композиция, озаглавена „Когато мечтите пламтят“. Такива големи творци са в състояние да предвидят някои събития. Тази творба разказва за това, което става в нашите сърца в настоящето. Композиторът си спомня за времената на красота и любов, но творбата завършва песимистично, въпреки всичко“, разказва Войтарович.

Музикантите за пореден път гостуват в България след участието си в отбелязването на 70-тата годишнина на Полския институт в София през 2019 г. На 3 юни (НМА „Проф. П. Владигеров“, зала 48, 10:30 ч.) в рамките на Европейския музикален фестивал “Motion Trio” ще проведе и майсторски клас с млади български акордеонисти от Музикалната академия и НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен. 

 „Опитът, който сме придобили, след срещите ни със световните музиканти е чудесен. Това ни дава възможност да разказваме за тях по време на лекциите или срещите с младите таланти. Прекрасно е, че вече много години споделяме знанията си. Формално не сме свързани с конкретно учебно заведение, но често поемаме такива ангажименти“, сподели Януш Войтарович.

Талантливите полски акордеонисти организират детски фестивал в Краков, който ще се проведе след една седмица. „Ще бъдем жури и ще оценяваме децата. Издаваме и ноти, които подпомагат младите хора да свирят. Утре в Националната музикална академия в София ще можем да споделим нашия опит и знания за инструмента. Въпросите, които се задават, са трудни, но доброто настроение и радостта да бъдеш артист-музикант винаги побеждават“, допълни Войтарович.

Ключови думи: