Открийте различното лице на акордеона с виртуозите от полското „Motion Trio“!

Открийте различното лице на акордеона с виртуозите от полското „Motion Trio“!

Съставът гостува за концерт и майсторски клас в „Европейски музикален фестивал“

22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“ предлага на столичната публика да открие едно различно лице на инструмента акордеон, който мнозина вероятно свързват преди всичко с фолклорната музика. На 2 юни 2022 в зала №11 на НДК от 19:30 ч. ще гостува Motion Trio от Полша, съставено от трима виртуозни акордеонисти, представящи огромния потенциал на този инструмент. Оригиналният ансамбъл е основан през 1996 г. от Януш Войтарович, ръководител на групата и основен композитор. Другите участници са Павел Баранек и Марчин Галажин. Те са не само класически образовани акордеонисти, но и творци, които успешно адаптират за състава музика от различни епохи и стилове и създават нови произведения. Повече от 25 години триото популяризира акордеона и полската музика по света, изнасяйки концерти в 43 страни. Ансамбълът получава Голямата награда на Международния конкурс за съвременна камерна музика „Кшищоф Пендерецки“ в Краков през 2000 г.  и свири на престижни международни сцени като „Карнеги Хол“ в Ню Йорк, „Концертхаус“ във Виена, „Барбикан“ в Лондон, залата на Националната филхармония във Варшава, „Комеди Франсез“ в Париж и други. Музикантите имат записи за Полската телевизия, ARTE, WDR, Warner Classics, Akordeonus и др. През 2011 г. те са удостоени с отличието „Honoris Gratia“ от кмета на град Краков за принос към културата на града. “Motion Trio” свирят на концертни акордеони „Pigini Super Sirius Bayan“.

Гостуването на “Motion Trio” у нас се реализира в партньорство с Полския институт в София, а билетите са в продажба на касата на НДК и онлайн на www.ticketsbg.com.

 

Програмата на 2 юни, озаглавена „От Шопен до Максимюк“, е съставена от творби на известни полски композитори, аранжирани за триото от самите изпълнители. Нейното изграждане е резултат от дългогодишно търсене на музикални произведения, които освен изключителна художествена стойност, звучат страхотно в аранжимент за акордеонно трио. „Част от пиесите са обичаен избор, а други са резултат от моето собствено изследване“, споделя Януш Войтарович. Някои от тях са предложени на триото за транскрипция от самите композитори, като „Орава“ от Войчех Килар, „Шакона“ и „Три пиеси в стар стил“ от Кшищоф Пендерецки. В основата на събитието е пиесата на Йежи Максимюк от 2021 г. „When Dreams Burn“, посветена на ансамбъла. „Убеден съм, че този проект има невероятен звук, естетически и емоционални характеристики, които са фокусирани върху полската музика и модерното възприемане на акустичния акордеон”, категоричен е Войтарович.

На 3 юни (НМА „Проф. П. Владигеров“, зала 48, 10:30 ч.) в рамките на фестивала ще се проведе и майсторски клас с музикантите от “Motion Trio”. Те ще работят с млади български акордеонисти от Музикалната академия и НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен.  „Европейски музикален фестивал“ 2022, организиран от „Кантус Фирмус“, е под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община – Календар на културните събития на СО.

22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“ се провежда от 19 април до 8 ноември 2022 г. В програмата вземат участие над 500 артисти от седем страни. Гости на фестивала т.г. са световноизвестният цигулар Пинкас Цукерман от САЩ, младият британски пианист Джулиан Тревелиян, звездата на фадото Камане от Португалия и много други артисти. С нови проекти се представят и изявените български музиканти Людмил Ангелов, Мила Георгиева, Максим Ешкенази и др. Във фокуса на фестивалната програма е творчеството на композиторите В.  А. Моцарт, Фр. Шуберт, както и на големите  български автори Л. Николов, Ал. Райчев, П. Хаджиев и В. Стоянов, чиито годишнини се отбелязват във форума. Няколко събития от програмата са посветени на 20-годишнината на Оркестъра на Класик ФМ радио. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община - Календар на културните събития на СО.

Ключови думи: