Моника Белучи ще облече рокля на Мария Калас за първи път в Испания
Снимка: Festival Castell de Peralada

Моника Белучи ще облече рокля на Мария Калас за първи път в Испания

На 15 юли на Фестивала "Кастел де Пералада"

Прочутата италианска актриса Моника Белучи, известна с филми като „Матрицата“, „Малена“, „Дракула“ или „Спектър“ ще пристигне на Фестивала "Кастел де Пералада" край испанския град Жирона, за да се превъплъти в образа на една от най-известните оперни певици в музикалната история - Мария Калас. Съпроводът в спектакъла "Писма и спомени" на 15 юли е поверен на Симфоничния оркестър на Жирона, който ще бъде дирижиран от Франсеск Прат. 

В тази постановка Белучи ще облече за първи път една от роклите на оперната легенда. Облеклото е наето от италианската колекция My Private Callas и пазено в тайна повече от 60 години. До момента роклята не е носена от никой друг.

Сценографията се състои само от един диван - репродукция на същата мебел, с която Калас разполага, както следва от писмата й, включени в книгата на режисьора и продуцент Том Волф. Оперната певица прекарва последните 15 години от своя живот в апартамента си на булевард „Жорж Мандел“ в Париж.  До дивана Мария Калас често е слушала своите белкантови изпълнения, които толкова обича.  „Зрителят пътува до трапезарията на великото сопрано, като нейният дух се появява отново за кратък момент, за да сподели, чрез собствените й думи, момент на интимност с публиката", пише критиката.

Волф, който подробно изследва житейския и творчески път на „най-великият глас на 20-ти век“ цели да покаже автентичен портрет на дивата“. Той е автор на документалния филм Maria by Callas, както и на поредица от биографичните издания Maria by Callas: In Her Own Words, Callas Confidential и Maria Callas. Lettres et mémoires.

Ценителите ще проследят три етапа от живота й: първият от 1950 г., с първите представления и сватбата с Менегини; вторият от 1960 г., когато среща Онасис, тяхната любовна история и раздялата им осем години по-късно, както и третият от 1970 г. - последните години, пълни с носталгия и самота. Музиката и нейните записи съпътстват цялата постановка, която се допълва с топлия глас и впечатляващата игра на Моника Белучи, както и безупречния дизайн на осветлението.

Фестивалът "Кастел де Пералад" се провежда в замъка Пералада, издигнат между 14-ти и 16-ти век, в който се съчатават готика и ренесанс. Поредицата от прояви ще се състоят в четири музикални зали, които позволяват всякакви събития, вариращи от големи оперни продукции до танцови представления, оперни рецитали, както и камерни опери. Българската оперна прима Соня Йончева ще изнесе оперен рецитал в рамките на фестивала на 2 август с пианиста Малкълм Мартину.

Ключови думи: