Максим Рисанов с нова роля в Училището „Менухин“
Снимка: Maxim Rysanov/facebook

Максим Рисанов с нова роля в Училището „Менухин“

Свирил е с Оркестъра на Класик ФМ радио

Украинският виолист със световна слава Максим Рисанов, гостувал многократно в България, поема нова позиция в Музикалното училище „Йехуди Менухин“ в Англия. Той ще бъде първият „асоцииран артист“ в институцията, съчетавайки ролите на преподавател и на диригент. Новосъздадената позиция в Yehudi Menuhin School ще изисква Рисанов да има ангажименти на няколко пъти през годината, за да работи с младите изпълнители под различни форми: майсторски класове, камерно музициране, а също и като гост-диригент на младежкия оркестър там. „С нетърпение очаквам да работя с младите музиканти от Училище „Йехуди Менухин“, сподели възторжено Рисанов, според когото „перспективата да подпомогна тяхното музикално развитие, е невероятно вълнуваща“.  Директорът на училището Ашли Уас каза: „Познавам Макс и работя с него от много години и сега съм радостен, че той започва да си партнира с нас. Един прекрасен виолист и изключителен музикант, а разнообразната му кариера дава чудесен пример на нашите ученици“. Училището, основано още през 1963г. от легендарния цигулар и диригент Йехуди Менухин в графство Съри /Англия/, съобщи, че украинският музикант вече е започнал да обучава младите си колеги виолисти, провеждайки включително и занимания по камерна музика. А на 8 юли 2022г., по време на Летния фестивал на образователната институция, Рисанов отново ще бъде там, за да дирижира оркестъра и да бъде негов солист.

Максим Рисанов е роден през 1978г. в украинския град Краматорск, за който още през пролетта с голяма болка съобщи за разрушеното от руските военни атаки училище, в което някога е учил. Той гостуваше често в България още от 2002г., когато изнасяше концерти с Оркестъра на Класик ФМ радио, а публиката го помни и от състава на група „Лауреат“ на цигуларя Васко Василев. Българската композиторка Добринка Табакова е един от творците, с които той отдавна работи – Максим бе солист и диригент в нейния дебютен компактдиск за компанията ECM през 2013г., който достигна до второ място в класациите на Обединеното кралство за класическа музика и получи номинация за „Грами“. Привлечен от съвременната музика, под негово диригентство Sinfonietta Riga свири произведенията на латвийски автор Петерис Васкс, а в последно време бе ангажиран с композитора Габриел Прокофиев /внук на великия Сергей Прокофиев/ върху неговия Концерт за виола, дирижирайки Националния оркестър на ВВС в Уелс /на 23 юни 2022г./

„Тази война ме засегна пряко“, написа Максим Рисанов. В Будапеща, където живее, той събра свои колеги и организира специално благотворително събитие именно в помощ на родината си. Музикалната академия „Ференц Лист“ отвори вратите си за този концерт, а ето какво още сподели музикантът: „Много от членовете на моето семейство из цяла Украйна трябваше да изоставят домовете си. Някои не успяха да напуснат страната и се присъединиха към териториалната отбрана. Като музикант, аз почувствах, че трябва да помогна. Инициирах този концерт, за да се опитам да събера средства за Украйна и получих пламенната подкрепа на организации като Liszt Academy, Festival Academy Budapest и Papageno… Поканих няколко международни класически звезди да вземат участие и трима от тези музиканти са руснаци, а за мен е важно, че руснаците също са с Украйна“, подчерта Рисанов, който сам бе съставил концертната програма с музика, създадена по време на война.

Ключови думи:
@