Маестро Кристоф Ешенбах пред Classic FM radio: „Класическата музика не е нещо, което можеш да си купиш на улицата

Маестро Кристоф Ешенбах пред Classic FM radio: „Класическата музика не е нещо, което можеш да си купиш на улицата"

На 2 декември от 19.00ч. в зала "България"

„Класическата музика не е нещо, което можеш да си купиш на улицата. Ако отвориш душата и сърцето си за нея, това е нормалното". Това заяви в ефира на Classic FM radio легендарният диригент Кристоф Ешенбах. Според 81-годишният маестро, цената на успеха му се крие в „много работа, като се започне от разчитането на партитурите до вникването в музиката".

„Всяка симфония на Брамс си има собствена история и тя се разгръща, докато я разучаваш и музицираш. Трябва да си сигурен, че това, което ти разказваш, е кохерентно с това, което композиторът е създал", коментира именитият пианист и диригент, който тази вечер в зала "България" ще представи Симфония № 4  и Втория клавирен концерт от Брамс на пулта на Софийската филхармония със солист Цимон Барто. Концертът е част от програмата на Европейския музикален фестивал през 2021г., който се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община, като част от Календара на културните събития на Столична община.  Билети за събитието могат да бъдат закупени на касата в зала „България“ и онлайн в мрежата на Eventim.

Ешенбах твърди, че „музиката е есенцията на човечността. Не се съмнявайте, че има и политици, които разбират музиката. Ние сме свирили Тройния концерт на Моцарт пред канцлера Хелмут Шмит, но политиците отказват да възприемат музиката като средство, с което може да се достигне до човешките души".

Чуйте какво още сподели Маестро Кристоф Ешенбах  в интервюто на Георги Митов-Геми с превод на Ангелина Александрова, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Кристоф Ешенбах е роден през 1940 г. в  Бреслау, Германия (днешен Вроцлав, Полша). Той израства в провинция Шлезвиг-Холщайн, по-късно в гр. Аахен, като сирак от войната. Отгледан е от пианистката Валидор Ешенбах, която е братовчедка на неговата майка. Уроците с нея поставят основата на бъдещата му блестяща музикална кариера. Кристоф учи във Висшето училище за музика в Хамбург при Елиза Хансен (пиано) и Вилхелм Брюкнер-Рюгеберг (дирижиране). Отличен е с първи награди като пианист на Конкурса „ARD“ през 1962 г. и Конкурса „Клара Хаскил“ през 1965 г., които му проправят пътя към международна кариера. 

Първоначално Ешенбах става известен като пианист. Прави турнета по цял свят като солист и осъществява множество записи, които са оценени високо от критиката. По-късно е подкрепен от ментори като Джордж Сел и Херберт фон Караян, благодарение на които все повече насочва вниманието си към дирижирането. През годините той работи като музикален директор на Оркестър „Тонхале“ – Цюрих, (1982–1985), Симфоничен оркестър на Хюстън (1988–1999), Симфоничен оркестър на Северногерманското радио в Хамбург (1998–2004), Оркестър на Париж (2000–2010), Оркестър на Филаделфия (2003–2008). От 2010 до 2017 г. Ешенбах ръководи Националния симфоничен оркестър във Вашингтон, а от септември 2019 г. той става  музикален директор на Оркестъра на Концертхаус – Берлин. Бил е също гост-диригент на Виенската филхармония, Берлинската филхармония, Чикагския симфоничен оркестър, Щатскапеле Дрезден, Нюйоркската филхармония, Оркестъра на Миланската „Ла Скала“, Лондонския филхармоничен оркестър и Симфоничен оркестър „NHK“ - Токио. Участвал е във фестивалите в Залцбург, Прага, Тангълууд, Санкт Петербург, Гранада, Райнгау, Шлезвиг-Холщайн и фестивала „Равиния“.

Кристоф Ешенбах има обширна и впечатляваща дискография като диригент и пианист, която е създадена в продължение на пет десетилетия и обхваща музика от Й. С. Бах до съвременността. Многобройните му записи са получавали престижни награди, сред които Наградата на немската критика за звукозапис, награда „МИДЕМ“ за класическа музика и награда „Грами“.

В областта на камерното музициране Кристоф Ешенбах си партнира от дълго време с немския баритон Матиас Гьорне. Двамата артисти постигат съвършен синхрон в изпълнение на песенното творчество на Шуберт, Брамс и Шуман, изнасят рецитали, включително на Залцбургския фестивал и издават албуми. 

Кристоф Ешенбах е кавалер на Ордена на Почетния легион и на Ордена за изкуства и литература, носител е на Ордена за заслуги на Федерална република Германия и на наградата „Ленард Бърнстейн“. През 2015 г. е удостоен с музикалната награда „Ернст фон Сименс“, която има престижа на  Нобелова награда в областта на музиката.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата  Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2019 фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация и Европейската комисия. 

Ключови думи: