Критики срещу Теодор Курентзис в Германия

Критики срещу Теодор Курентзис в Германия

Кьолнската филхармония отмени концерт с изявения диригент

Кьолнската филхармония отмени концерт с Теодор Курентзис заплануван за януари 2023г. Причината – близостта на гръцко-руския диригент с режима на Путин, която и до момента не е публично изяснена, съобщава BR-KLASSIK. „Решихме да отменим концерта с Теодор Курентзис. Това в никакъв случай не означава, че не ценим неговите артистични постижения, но повече от половин година след избухването на войната, отношението към политическата ситуация трябва да бъде ясно разпознаваемо. Дейностите и финансирането на неговия ансамбъл MusicAeterna, а също и Utopia предполагат, че той е много близък до руския режим“, обясни интендантът на Филхармонията Лауренц Лангефорт. Произведения на Албан Берг и Дмитрий Шостакович бяха включени в програмата на събитието от 27 януари 2023г. в Кьолнската филхармония, а цигуларката Вилде Франг трябваше да бъде солист в този вече отменен концерт.

Снимка: greekcitytimes.com

Диригентът е критикуван заради финансирането на неговия ансамбъл MusicAeterna, базиран в Санкт Петербург, което се осигурява от руската VTB Bank, близка до Путин и вече в списъка със санкционирани институции от ЕС. Близостта на Теодор Курентзис с режима в Русия предизвика дискусии и по-рано по друг повод – участието му на Залцбургския фестивал през току-що отминалото лято. Откакто руските войски нахлуха в Украйна, 50-годишният диригент не е изразил публично каквато и да било своя позиция относно войната, а съмненията около спонсорирането на неговите музикални състави остават. Музикантът, който е изцяло руски възпитаник – получил е  академичното си образование в Русия и работил дълги години там, никога не е подкрепял публично Путин, но и не се е дистанцирал от него. Неотдавна той стартира нов проект, създавайки международен ансамбъл, наречен Utopia. За него стана ясно, че ще се издържа основно  чрез приходи от събития, както и че ще бъде подкрепен от частната фондация Kunst und Kultur DM, включително и от европейски меценати. Новият оркестър, включващ 116 водещи музиканти от много националности на цяла Европа, тези дни се представя за първи път пред публика – най-напред в Люксембург и Хамбург, а на 7 и 9 октомври в Концертхаус Виена.

От друга страна, Симфоничният оркестър на SWR в Германия, чийто главен диригент от 2018г. е Курентзис с мандат до 2024г., очевидно не е удължил договора му – преди няколко дни беше представен Франсоа-Ксавие Рот като негов наследник. Френският маестро оглавяваше състава  (Симфоничния оркестър на SWR Баден-Баден и Фрайбург) от 2011 до 2016 г., преди да бъде обединен със Симфоничния оркестър на Щутгартското радио, за да се сформира днешния Симфоничен оркестър на SWR.

Теодор Курентзис е роден на 24 февруари 1972г. в Атина. Учи цигулка в Атинската консерватория, където през 1987г. започва да се обучава и в изкуството на дирижирането. През 1994г. се премества в Санкт Петербург, като ученик на прочутия Иля Мусин (1903–1999) до неговата кончина. Пет години по-късно става главен диригент на Държавния академичен театър за опера и балет в Новосибирск, където основава ансамбъл MusicAeterna, който включва оркестър и хор. През 2011г. поема ръководството на Пермския държавен театър за опера и балет, а в Германия от 2018г. е главен диригент на Симфоничния оркестър на SWR в Щутгарт. Курентзис е многократен носител на руската театрална награда „Златна маска“, отличен е и с руския Орден на дружбата през 2008г. През 2016г. е удостоен с наградата KAIROS на Alfred Toepfer Foundation.

Ключови думи: