Любомир Дяковски- за 70-тата годишнина на Плевенската филхармония и помощта за пострадалите в Карловско

Любомир Дяковски- за 70-тата годишнина на Плевенската филхармония и помощта за пострадалите в Карловско

На 16 септември от 19ч. в зала "България" ще пеят възпитаниците на проф. Марио Диаз

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов-Геми с Любомир Дяковски, разположено в звуковия файл под главната снимка.

Плевенската филхармония посреща 70-тата си годишнина в много добро финансово състояние. „Публиката се завръща. Само през юли направихме 19 концерта“, заяви в ефира на Classic FM  директорът на институцията Любомир Дяковски. „Подмладихме състава. Назначил съм поне 20 души. Искам да привлека и преговарям с музиканти от Плевен, които работят по света“, добави той. „Една от целите ми беше да направя Плевенската филхармония една от разпознаваемите институции в България“, подчерта Дяковски.

Акцент през новия сезон ще бъдат плевенчаните, които разнасят славата на града чрез изпълненията си по света. Сред тях са пианистите Пламена Мангова, Дора Делийска, Фидоси Керчев. „Проф.Пламен Джуров ще дирижира Велика Цонкова, а Росен Гергов ще излезе на една сцена с тримата си сина“, открои Дяковски сред акцентите в афиша.

Преди това, на 15.09.2022г. ще се проведе Заключителен концерт на участниците от Майсторския клас на проф. Марио Диаз от „Моцартеум“- Залцбург, дирижирани от Найден Тодоров. Събитието ще се проведе в град Плевен, НЧ "Съгласие 1869", Зала "Емил Димитров". На 16 септември концертът ще бъде изнесен и в столичната Зала „България“. Тази година са се включили 15 участници в майсторския клас, които ще интерпретират „арии и дуети от Моцарт и други веристични автори“, коментира Любомир Дяковски.

На 20 септември от 19ч., НЧ „Васил Левски“ в град Карлово ще се проведе и концерт с кауза. „Идеята за помощта се роди, въпреки че Карлово е в турнето, което започна през февруари. Инициативата е на Плевенска филхармония и музикантите от проекта „Да послушаме кино“ - Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Васил Петров, Живко Петров, Христо и Боби Йоцови, с които ще отделим средства в помощ на пострадалите от наводненията в Карлово и региона. Пенсионери и деца ще влязат безплатно на концерта“, посочи Дяковски. „Ще дарим събраните средства. Не трябва да се парадира. Това е жест на съпричастност и човечност, който възнамеряваме да направим“, сподели директорът на Плевенската филхармония.

Концертите „Светът на киното в музиката“ продължават през септември и октомври в Пловдив, Враца, Хасково, Димитровград, Търговище и Казанлък. Поредицата „В света на музиката“ с Веско Ешкенази/цигулка/ и Вероника Тодорова /акордеон/, дирижирани от Георги Милтиядов, ще зарадват почитателите в Силистра /19.10/ и Русе /21.10/. Още за програмата, вижте ТУК

Ключови думи: