Клавирният виртуоз Иво Погорелич: „Хората постепенно се изморяват от технологиите

Клавирният виртуоз Иво Погорелич: „Хората постепенно се изморяват от технологиите"

„На практика животът ми е войнишки", признава феноменалният пианист

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов с легендарния пианист Иво Погорелич в превод: Ангелина Александрова, разположено в звуковия файл под главната снимка!

„На практика животът ми е войнишки. Имам задължения, които трябва да изпълня". Това призна в ефира на Classic FM Radio клавирният виртуоз Иво Погорелич. Тази вечер, 10 ноември, от 19.00ч. в зала "България" той ще интерпретира Втория клавирен концерт на Фредерик Шопен в съпровод на Софийската филхармония под палката на Найден Тодоров. В програмата е включена и Първата симфония „Пролетна“ от Шуман.

„Ние сме хора и се променяме през житейския си път. Страничните наблюдатели също ни възприемат като усъвършенстващи се живи същества. Това усещам и с тази творба", коментира Погорелич. „Хората постепенно се изморяват от технологиите. Те търсят контрастите, живото общуване-  да се хранят, да се разхождат и да танцуват заедно", категоричен е изтъкнатият музикант.

Той описа премеждията си в хода на непрекъснатите локдауни по света. „Свирих по време на пандемията. Ситуацията беше динамична. Албумът ми с късните творби на Шопен бе записан именно в този период", отбеляза Погорелич. Новият диск на авторитетния пианист, издаден под знака на Sony Classical, се появи 20 години след последния звукозаписен проект, който реализира изцяло с творби на полския композитор. 

Припомняме ви, че предшното гостуване на световноизвестния пианист на българска сцена с Националния ни оркестър се състоя през 2020г. преди обявяването на тежката епидемична обстановка. 

Ключови думи: