Иво Погорелич и Найден Тодоров си партнират отново на 10 ноември

Иво Погорелич и Найден Тодоров си партнират отново на 10 ноември

На 10 ноември 2022г. от 19.00ч. в зала „България“

Легендарният пианист Иво Погорелич се завръща в България за концерт със Софийската  филхармония. На 10 ноември от 19.00ч. в зала „България“ под палката на маестро Найден Тодоров ще звучи Вторият концерт за пиано и оркестър на Шопен. В програмата е включена и Първата симфония „Пролетна“ от Шуман.

Иво Погорелич е една от най-ярките звезди на съвременната класическа музикална сцена. Уникалният му музикален талант и иновативният му подход го поставят сред най-оригиналните музикални умове в наши дни. Приключенският дух на Погорелич, ценен за лекотата в откриването на нови възможности на музикалната изява, е облечен в пианизъм с най-висока естетическа стойност, неподражаема виртуозност и техническо майсторство. Неговите предизвикателни изпълнения, оформени от изискан музикален вкус, какъвто вече се среща доста рядко, разширяват хоризонтите на тълкувание на пианистичната литература и утвърждават нови стандарти на клавирна интерпретация. Вече близо четири десетилетия, благодарение на безкомпромисните си художествени критерии и всеотдайното търсене на идеала за музикална изява, Погорелич доказва своето майсторство и е високо ценен не само от публиката, но и от критиците, а концертите му са придобили статуса на култови събития, очаквани с нетърпение.

Погорелич свири с най-добрите оркестри и диригенти в света, а записите му са очаквани с нетърпение от неговите почитатели. След фурора, който предизвика в София през 2020 г. той отново пожела да работи с маестро Найден Тодоров и Националния оркестър.

Найден Тодоров не само реализира успешна диригентска кариера  в симфоничния и музикално-сценичния  жанр, но през целия си артистичен път се доказва с ярки идеи и активно професионално ръководство. Изявява се на сцените в Австрия, Германия, Италия, Испания, Португалия, Великобритания, Румъния, Сърбия, Македония, Косово, Полша, Чехия, Словакия, Турция, Русия, Израел, Египет, Китай, Южна Корея, САЩ. Участва и в международни кросоувър проекти.

Със Софийската филхармония го свързва дълъг и интензивен творчески път. Дебютира с нея през 2001. Впоследствие е главен гост-диригент, от началото  на 2017 е избран за неин директор. Само преди дни той спечели отново конкурса за директорското място на Националния оркестър. През 2005 Найден Тодоров получава своята първа „Кристална     лира” за изпълнението със софийските филхармоници на Втора симфония от Густав Малер. началото на 2018г. той дирижира Софийската филхармония и на концерта, откриващ Българското председателство на Европейския съвет в световноизвестната зала БОЗАР.

През 2019г. със Софийската филхармония прави дебюта си в Златната зала на Музикферайн – Виена.

Работи с някои от най-изявените по света певци и инструменталисти като Райна Кабаиванска, Анджела Георгиу, Соня Йончева, Веселина Кацарова, Паул Бадура-Скода, Юрий Башмет, Патриция Копачинская, Сара Чанг, Максим Венгеров, Вадим Репин, Юлиан Рахлин, Mарта Аргерич, Мидори, Иво Погорелич, Пласидо Доминго, Джошуа Бел и много други.

От 2018г., като част от образователната политика на Софийската филхармония, Найден Тодоров става водещ на предаването за класическа музика на Българската национална телевизия – „На концерт с БНТ 2“.

През 2021 г. издава първата си книга с разкази „Полъх от ангели“.

През 2022 г. получава специалната награда „София“ (на журито) за високи постижения в областта на културата.

Концертът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ДЪРЖАВНИ, РЕГИОНАЛНИ И ОБЩИНСКИ КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ“

Билети за изключителното събитие са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Ключови думи:
@