Фестивалът „Cellissimo” ще покори меломаните за 4-ти път в София

Фестивалът „Cellissimo” ще покори меломаните за 4-ти път в София

От 6 до 10 септември 2023г.

Фестивалът „Cellissimo” ще покори меломаните за 4-ти път в София. Той се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община. Медиен партньор е Classic FM Radio. „Има повишен интерес към виолончелото и имаме какво да покажем", поясни доц. д-р Атанас Кръстев. „Ще чуете и редки инструменти, чийто звук ще можете да сравните всяка вечер", допълни той. Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с доц. д-р Атанас Кръстев - аритстичен директор на фестивала, разположено в звуковия файл под главната снимка!
 
Фестивалната програма ще бъде наситена и ще обогати културния афиш на София с четири камерни рецитала и четири петдневни майсторски класа. Професори и концертиращи артисти в тазгодишното издание на фестивала ще бъдат:
• Проф. Разван Сума (Румъния)
• Проф. Андрей Йоница (Румъния)
• Проф. Михал Дмоховски (Полша/Испания)
• Доц. д-р Атанас Кръстев (България)
Всички събития през сезон 2023 г. на фестивала, ще се проведат в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, НМУ „Любомир Пипков” и Vivacom Арт Зала „Оборище 5” в София.

В рамките на концертната програма на четвъртото издание на международния виолончелов фестивал „Cellissimo” 2023 ще можете да се насладите на следните концерти във Vivacom Арт Зала „Оборище 5“:

На 6 Септември от 19:00 часа ще имате възможността да чуете рециталния концерт на артистичния директор на фестивала – доц. д-р Атанас Кръстев, на който ще чуете пъстра програма с произведения от Йохан Себастиан Бах- Сюита №4, Золтан Кодай - Солова соната и Гаспар Касадо - Сюита.

Атанас Кръстев завършва НМУ „Любомир Пипков“ и НМА „Панчо Владигеров“ с магистърска степен в класа на проф. Анатоли Кръстев. Специализира при проф. Наталия Шаховская във Висшето музикално училище "Кралица София“ – Мадрид и защитава докторат през 2016г. Води множество майсторски класове в България, Украйна, Румъния, Сърбия и Македония. Носител е на множество награди от международни конкурси, сред които: Награда за камерна музика в Мадрид, „Liezen“, „Jeunesses musicale“, Грамота и Награда на Министерството на културата, „Кристална лира“ на СБМТД, „Златен век“ на МК, Златно Перо и др. Концертирал е в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и др.От 2021 г. е доцент и преподавател по виолончело в НМА „Панчо Владигеров“. 

На 7 септември от 19:00 часа изключителните музиканти Михаил Дмоховски (виолончело) и Емануил Иванов (пиано) ще изпълнят прочутата Сюита за соло виолончело №1, BWV 1007 от Йохан Себастиан Бах и Соната за виолончело и пиано, оп. 19 от Сергей Рахманинов. "съпоставка"

Михал Дмоховски е роден във Варшава и следва в класовете на Франс Хелмерсон и Наталия Шаховская в Мадрид, където получава и награда от Кралицата на Испания за най-изявен студент. Участва в майсторски класове на имена като Наталия Гутман, Борис Пергаменщиков, Филип Мюлер и др. Печели престижни конкурси, сред които „International Cello Competition in Liezen“ и „Witold Lutoslawski International Cello Competition“. Споделял е сцената с артисти като Александър Анисимов, Захар Брон, Жерар Косе, Зигфрид Маузер, Пол Майър, Радован Влаткович.Музицирал е по цял свят в престижни зали като „Auditorio Nacional de Música de Madrid“, „Fundación Juan March“ и „Poly Theater“. Участва и в записването на диска „My Spain“ на „Deutsche Grammophon“. Професор е в консерватория „Хасинто Гереро“ в Толедо,  във Висшето музикално училище "Кралица София“ – Мадрид е асистент на Наталия Шаховская, а в момента на Иван Монигети. Свири на английски инструмент от 1780 година, направен от Уилям Форстър.

Емануил Иванов привлече вниманието на международната музикална общност след като получи първа награда на 62-то издание на международния конкурс за пианисти „Феручо Бузони“ през 2019 в БолцаноИталия. Успехът на 20-годишния музикант е последван от концертни ангажименти в някои от най-престижните зали в света. Част от наградата му е и солов концерт в “Ла Скала”, състоял се през 2021 без публика поради пандемията, но предаван онлайн. Роден е през 1998 г. в Пазарджик. Уроците му по пиано започват на седемгодишна възраст. Смята присъствието на симфонична музика в своето детство, особено тази на Густав Малер, за ключов фактор в артистичното си развитие. Първите си стъпки в клавирното изкуство прави с помощта на Галина Даскалова в родния си град, а след това работи с проф. Атанас Куртев. В момента е студент с пълна стипендия в Кралската консерватория в Бирмингам под ръководството на Паскал Немировски и Антъни Хюит. Участвал е в майсторски класове на изтъкнати пианисти като Дмитри Башкиров, Кирил Герщайн, Владимир Овчинников, Мишел Беров, Дмитри Алексеев, Питър Донохоу и др. Емануил Иванов участва в много фестивали в България, изнася солови рецитали във Франция, ЯпонияИталия, Германия, Австрия, Кипър, Южна Африка, Обединеното кралство и Полша. През 2022 дебютира в една от най-престижните европейски зали – „Херкулесзал“ в Мюнхен. Свирил е с водещи оркестри в България и Италия. Емануил Иванов е носител на награди от престижни международни конкурси като „Алесандро Казагранде”, „Скрябин-Рахманинов”, „Лист-Барток”, „Млади виртуози”, „Дину Липати”, на наградите „Кристална лира“ и „Млад музикант на годината“, както и на престижни награди във Великобритания като “Musicians’ Company Silver Medal” и “Carnwath Piano Scholarship”.

Румънските музиканти Андрей Йоница (виолончело) и Хориа Михаил (пиано) ще Ви очакват на 8 Септември от 19:00 часа, за да съпреживеете заедно с тях една вълнуваща вечер. В програмата очаквайте: Сергей Рахманинов – Две пиеси, оп. 2, Дмитрий Шостакович – Соната за виолончело и пиано, оп. 40 и Надя Буланже – Три пиеси за виолончело и пиано.

Определеният от вестник „Таймс“ като „един от най-завладяващите виолончелисти, появили се през последното десетилетие“, Андрей Йоница е роден в Букурещ, Румъния. Следва в класа на Проф. Йенс Петер Майнц в Берлинския университет по изкуствата. Лауреат е на конкурсите „ARD“, „Хачатурян“ и „Фойерман“, като през 2015 година печели „Чайковски“. Бил е солист на оркестри като „BBC Philharmonic Orchestra“, „Munich Philharmonic“, „Chicago Symphony Orchestra“ и е работил с изтъкнати диригенти като Кристиан Маселару, Силвен Камбрелинг, Кент Нагано и други. Партнирал си е на сцената с имена като Марта Аргерич, Сергей Бабаян, Стивън Исерлис и други. Във високо оцененият дебютен албум „Oblique Strategies“, Йоница изпълнява премиерата на произведение от Брет Дийн заедно с творби от Йохан Себастиан Бах и Золтан Кодай. Той свири на италиански инструмент от 1671 година направен от Джовани Батиста Роджери.

Хориа Михаил се откроява сред румънските музиканти като един от големите таланти, завърнали се да градят своята кариера в родната си страна. Той е с многостранни интереси – завършил е и колеж по математика и физика в Брашов.Музика учи в Букурещ, Илинойс и Бостън.След тригодишно преподаване в Бостън той се връща в Брашов като солист на оркестъра и участник в известното Румънско клавирно трио.През 2010 свири на световното изложение в Шанхай.същата година има изключителен успех с рецитали с музика на Шопен в Букурещ и Виена.Румънското радио продуцира CDпосветено на годината на Шопен (2010) с концерта фа минор , изпълнен от Хориа Мухаил и Оркестъра на Националното радио. С голям успех преминават концертите му в Буенос Айрес преа 2013. Той участва и в честването на 85-годишнинтата на румънското радио  с изпълнение на Тройния концерт на Бетовен. Понастоящем Хориа Михаил е директор на Филхармонията в Брашов.

Последно, но не и на последно място, станете част от концерта на румънския виолончелист Разван Сума и родната пианистка Виктория Василенко, които за първи път ще свирят на 9 септември от 19:00 часа. Дебютната им програма включва Йоханес Брамс – Соната за виолончело и пиано в ми минор, оп. 38, Роберт Шуман – Пет пиеси във Фолклорен стил, оп. 102, Роберт Шуман – Три фантастични пиеси, оп. 73 и Роберт Шуман – Адажио и Алегро, оп. 70.

Рaзван Сума е един от най-известните виолончелисти в Румъния. Започва да свири на виолончело още 6-годишен, като получава първата си награда в конкурс на 7-годишна възраст. След като завършва Музикалния университет в Букурещ, Румъния, учи в Longy School of Music в Кеймбридж, Масачузетс. Носител е на множество международни награди и свири с оркестри в цяла Европа. От 2010 г. Разван е солист-виолончелист в резиденцията на румънските радиооркестри и професор по виолончело в Букурещкия музикален университет. От 2011 г. Разван организира всяка година проекта “Vă place…?” („Харесвате ли...?“). Първото издание на турнето – „Харесвате ли Бах?“ - е замислен около музиката на Й. С. Бах. Второто турне е „Харесвате ли Брамс?“, следва „Харесвате ли ТАНГО?“, „Харесвате ли SCHU-bert-mann?“, „Харесвате ли БЕТОВЕН?“. Разван ребрандира всичките си лични турнета под едно родово име – PlaCello, създавайки ансамбъл PlaCello с най-известните челисти в Румъния. Разван е създател и артистичен директор на първия фестивал на виолончелото в Румъния – CellEAST Festival.

Виктория Василенко завършва НМУ „Любомир Пипков“ в София в класа по пиано на Антонина Бонева и проф. Стела Димитрова-Майсторова. Получава бакалавърска степен към факултет „Музика“ на Нов български университет. Паралелно с това завършва Музикалния колеж „Кралица София“ в Мадрид при проф. Дмитрий Башкиров и Клавирната академия „Лаго ди Комо“ в Италия. През 2019 завършва магистърска степен в Музикалната академия в Брюксел при проф. Боян Воденичаров. През 2021 прави специализация в Музикалния колеж „Кралица Елизабет“ – Ватерло (Белгия) в класа на проф. Луи Лорти и Аведис Коюмджиан. Тя е лауреат на много национални и международни конкурси. Носител е на I награда на Международния конкурс „Джордже Енеску“  в Букурещ (Румъния), победител е на Клавирния конкурс-фестивал „Музикални четвъртъци“ в Женева (Швейцария).

От 2020 е хоноруван преподавател в клавирна катедра към Инструменталния факултет  на НМА „Проф. Панчо Владигеров”. През 2021 получава научната и образователна степен  „Доктор по музикознание и музикално изкуство“ с първия по мащабност труд на тема „Клавирните транскрипции по балети от руски композитори на Михаил Плетньов – аспекти на интерпретацията“. От юли 2019 е гост-преподавател по пиано и камерна музика на Лятната музикална академия и фестивал „Музика Мунди“ във Ватерло, Белгия. Води майсторски класове по пиано в НУМТИ „Добрин Петков“ като част от Международния музикален фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив (2017), в Музикалната консерватория в Клуж – Румъния в рамките на фестивала „Джордже Енеску“ (2020), в Музикалната консерватория в Юрмала, Латвия (2021).

Виктория Василенко е носител на „Кристална лира“ за млад изпълнител на СБМТД за концертните сезони 2007-2008 и 2011-2012. Номинирана е от слушателите на Българското национално радио за „Млад музикант на годината” през 2009. През същата година става лауреат на Голямата награда на фондация „Димитър Бербатов“ за върхови постижения в областта на изкуствата. Носител е на наградата „Златен век“ за млад музикант с принос към културата и изкуството в България. През 2020 е удостоена със „Златно перо“ на Министерство на културата и Класик ФМ радио. Тя е първият Кавалер на Националната награда за млад талант в съвременното изкуство и наука на дарителски фонд „13 века България“ през 2021.

Концертира на прочути концертни сцени като: BOZAR, Flagey, Chateau du Lac, Ghent Opera House, Piano‘s Maene (Белгия), Alte Oper (Франкфурт), Auditorio Nacional (Мадрид) и Palau de Musica (Барселона), Atheneum (Букурещ), Teatro de la Maestranza (Севиля), NYUAD Art center (Абу-Даби) и др. Като солист е гастролирала с Брюкселски камерен оркестър, Валонски камерен оркестър, Кралски филхармоничен оркестър на Севиля, Камерен оркестър на Линкълнууд (САЩ), Кралски филхармоничен оркестър на Ливърпул, Филхармоничен оркестър „Джордже Енеску“ и др. Също със Симфоничен оркестър на Биел (Швейцария), с който през 2020 записва компактдиск (издаден от „Fuga Libera”) за проекта „Mozart double concertos“ съвместно с Луи Лорти.Свири с прочути артисти като квартет Belcea, Огюстен Дюме, Александр Рам, Жером Перно и др. Част е от мащабния проект „Лудвиг ван Бетовен/Ференц Лист симфонии за соло пиано“ („Ruhr” Klavierfestival, Germany; AMIATA Piano festival, Toscana; Dresden Festival etc.), представляващ маратон на всички Бетовенови симфонии в изпълнение на пианисти със световни международни кариери. През 2022  става част от организацията и президент на журито на първия конкурс и академия за пианисти „ProPiano” в Санто Доминго, Доминиканска република.

Потърсете билети на място преди съответните концерти!

Заключителният концерт ще се състои на 10 септември от 18.00ч. в Концертната зала на НМА "проф. Панчо Владигеров" с най-изявените ученици и студенти от майсторските класове.
Ключови думи: