Какво споделиха организаторите на 22-рото издание
Снимка: Classic FM radio

Какво споделиха организаторите на 22-рото издание "Европейски музикален фестивал", което стартира днес?

Фестивалът сключи партньорски договор с БТА

Днес, 19 април 2022г., стартира 22-рото издание на „Европейския музикален фестивал“, с който започва отбелязването на 20-тата годишнина на Оркестъра на Classic FM Radio. Началото на събитието е от 19.30ч. в зала „България“. Солист ще бъде цигуларката Мила Георгиева, а на диригентския пулт ще се качи Максим Ешкенази. Музикантите ще поднесат изцяло Моцартова програма- Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“,  Третият и Петият цигулкови концерти, както и Симфония № 17.По време на официалната пресконференция на събитието, проведена в БТА, цигуларката Мила Георгиева и диригента Максим Ешкенази разказаха, че се познават от 5-6-годишна възраст, но започват да свирят заедно преди 1-2 години благодарение на "Европейски музикален фестивал ". "Работата заедно ни върви, защото и двамата сме педанти на детайла. И не много хора успяват да ни изтърпят, а ние двамата се изтърпяваме. Защото в музиката чувството е много водещо. Публиката и оркестърът повече в емоцията усещат дали едно нещо се е получило. Тази емоция, за да е свободна, и за да може да полети по време на концерт, иска много работа и много детайлна работа, която дава релефа на едно произведение", посочи Максим Ешкенази.

Снимка: Classic FM radio

"Когато създадохме фестивала преди 22 години, България беше точно над пътя към Европейския съюз. Много искахме този фестивал да представя на българската публика най-доброто, което европейската музикална култура може да направи и е направила през вековете“, Това заяви Васил Димитров- изп.директор на музикална агенция „Кантус Фирмус“, основател на Classic FM, радиомениджър и председател на УС на Българската фестивална асоциация. Срещата с медиите се проведе в БТА, с която фестивалът сключи партньорски договор.  "Живеем във време, в което европейската културна идентичност е заплашена идентичност. Има опасност тя да загуби този фокус, който има през всичките векове на християнската култура. Така, че в тези дни, в тази година, такъв тип събития като "Европейски културен фестивал" са и политически събития, освен културни. Те правят една политика в много глобален смисъл", коментира директорът на дирекция "ЛИК" в БТА, преподавател и медиен експерт доц. Георги Лозанов.

Двадесет и второто издание на фестивала, организиран от „Кантус Фирмус“, ще се проведе в периода 19 април - 8 ноември 2022г. с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община. Заместник-кмета на София в направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“  Мирослав Боршош определи партньорството с фестивала като „стратегическо". По думите му, „това са десетки години отдаденост на един културен оператор, който се опитва да променя средата и да я развива - нещо, от която имаме изключително голяма нужда. Това е възрожденска работа".

Тази година "Европейски музикален фестивал" включва 13 основни събития – симфонични и камерни концерти,  както и съпътстващи прояви. В рамките на проявата ще гостуват артисти от Полша, Чехия, Великобритания, Сърбия, Австрия, Португалия и САЩ. Артистичният директор на „Кантус Фирмус“ Даниела Ханджиева очерта основните акценти в програмата. Форумът поставя във фокус творчеството на композиторите Волфганг Амадеус Моцарт, Франц Шуберт и няколко български автори, чиито годишнини ще бъдат отбелязани през 2022г. Концертът с български композитори ще бъде на 9 май в залата на НМА „Проф. Панчо Владигеров“

„Много е важно за студентите да участват на престижни сцени особено след тези 2 „много затворени“ години, които се надяваме да са отминали. Досега сме участвали като изява на отделните факултети на Академията. Тази година е по-различно. Ние сме европейци и България участва достойно със собствената си музика, изсвирена от млади хора- студенти и докторанти“, заяви зам.ректорът на НМА проф. Борислава Танева.

Снимка: Classic FM radio

Директорът на Португалския културен и езиков център „Камоиш“- София, който партнира на фестивала, Анаиза Гордино оцени програмата му като „богата“ и „на високо ниво“. На 8 юни 2022г. ще гостува  „Принцът на фадото“ Камане и известния пианист Марио Лажиня, които ще представят нов и интересен проект. „Фадото е едно, но не е останало във времето и не спира до там. Португалската култура може да прави различни връзки и диалози между музикалните жанрове и този проект го показва“, разкри Гордино. Концертът е по повод Националния празник на Португалия, който се отбелязва два дни по-късно.

Ключови думи: