Мила Георгиева и Максим Ешкенази откриват тазгодишния „Европейски музикален фестивал“ и 20-тия юбилеен сезон на Оркестъра на Класик ФМ радио

Мила Георгиева и Максим Ешкенази откриват тазгодишния „Европейски музикален фестивал“ и 20-тия юбилеен сезон на Оркестъра на Класик ФМ радио

На 19 април в зала „България“ от 19:30 ч.

Изключителната българска цигуларка Мила Георгиева и маестро Максим Ешкенази, заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио ще открият 22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“ с концерт на 19 април в зала „България“ от 19:30 ч. Това е и първото събитие от 20-тия юбилеен сезон на ансамбъла, чиято годишнина ще бъде отбелязана с редица прояви през тази година.

 

Както Мила, така и Максим са силно свързани с развитието на Оркестъра на Класик ФМ радио и утвърждаването му на българския концертен подиум. Всеки от двамата има своите многобройни успешни изяви с този състав, а от 2019 година, когато за първи път музицираха заедно на сцената, общите им проекти се радват на изключителен интерес.

Сега двамата първокласни изпълнители и Оркестърът на Класик ФМ радио се събират отново, за да представят на публиката стилна и изискана програма с музика от Волфганг Амадеус Моцарт. Мила Георгиева ще интерпретира два от най-популярните цигулкови концерти на виенския майстор – Третия концерт в сол мажор, KV 216 и Петия концерт в ла мажор, KV 219. А под диригентската палка на Максим Ешкенази публиката ще чуе също увертюра към операта „Митридат, цар понтийски“ и Симфония №17 в сол мажор, създадена от 16-годишния Моцарт. Билетите за концерта са в продажба на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.

22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. Форумът ще се проведе от април до ноември т.г. с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община. В програмата на фестивала са планирани 13 основни концертни събития, както и няколко съпътстващи прояви. Гостуващи артисти от Полша, Чехия, Великобритания, Сърбия, Австрия, Португалия и САЩ ще покажат своето изкуство пред столичната публика. С нови оркестрови проекти ще участват и водещите български музиканти Людмил Ангелов, Григор Паликаров и Веско Пантелеев – Ешкенази.  Освен симфонични и камерни програми, фестивалът ще предложи още crossover проекти, фадо музика, танго и фолклор. Във фестивалната програма ще дебютират яркият клавирен талант Джулиан Тревелиян, лауреат от Конкурса „Геза Анда“, цигуларят Максим Цеков, победител в конкурса „Клостер Шьонтал“ и др. В камерен концерт с участието на студенти от НМА ще бъдат отбелязани годишнини на големи български композитори. В рамките на фестивала за 27-ма поредна година ще се състои церемонията „Златно перо“, на която ще бъдат отличени заслужили български дейци на културата. Партньори в организацията са Институт „Камойш“, НМА „Проф. П. Владигеров“, Полския институт, Софийската филхармония, Чешкия център и др.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България и НФ „Култура“. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата  Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2019 г. фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация.  

Ключови думи: