Един от най-старите момчешки хорове боязливо отваря врати и за момичета
Снимка: thejakartapost.com

Един от най-старите момчешки хорове боязливо отваря врати и за момичета

„Катедралните врабчета от Регенсбург“

Старият и световноизвестен Момчешки хор към катедралата в Регенсбург „Катедралните врабчета от Регенсбург“ /„Regensburger Domspatzen“/ в немската провинция Бавария, ще приема вече и момичета. Основаният през 975г. хоров състав, един от най-старите в света с непрекъсната активност, е обвързан с католически интернат и училище, чиято програма е силно фокусирана върху музикалното обучение. Приетите ученици и хористите винаги са били единствено момчета и младежи, но въпреки установената стара традиция, сега вече е решено да бъдат приемани и момичета – но от учебната година 2022/2023. Освен това, хоровият състав няма да се разшири и да стане смесен, а по-скоро ще бъде сформиран отделен хор от девойки, чието име все още не е избрано. Решението на настоятелството на Domspatzen е било единодушно, съобщава Баварското радио.

Училището „проправя път, за който ние вярваме, че ще ни изведе до възможно най-доброто положение за в бъдеще“, каза главният диригент Кристиан Хайс. Според него, момичетата в училището ще се възползват от „точно същото предложение“, както и момчетата, но ще „оформят свой собствен звук“ в отделен хор. А колкото до известния момчешки хор, то той ще запази своята идентичност. „Радваме се, че в бъдеще ще можем да приветстваме и момичета в нашето училище, за да им предложим страхотните ни възможности“, каза още той. Според диригента, засега не се предвиждат съвместни концертни турнета на момчета и момичета, но не са изключени занапред. Хоровете задължително ще имат свой собствен характер.

Кристине Лозе, която пое управлението на гимназия „Regensburger Domspatzen“ през 2019г. и стана първата жена, оглавяваща училището със строги традиции и дисциплина, нарече този ход „стъпка към нормалността“ и допълни, че момичетата „ще направят /училището/ по-цветно, разбира се“. Момчешките хорове имат дълга и почитана традиция в Германия, докато съставите с момичета и девойки започват да наваксват едва през последните 50 години.

Ключови думи:
@