Баховият фестивал в Лайпциг – променена концепция и онлайн концерти

Компромисно решение

Баховият фестивал в Лайпциг ще съкрати драстично броя на събитията си тази година и ще се проведе изцяло онлайн. До това компромисно решение стигна ръководството на известния музикален форум, след дълго обмисляне на ситуацията около корона кризата в Германия и по-конкретно Лайпциг. След като през миналата година фестивалът не се състоя по същите причини, сега е решено, че от 100 събития ще останат едва 12, които ще бъдат проведени и излъчени директно в интернет между  11 и 21 юни 2021г. Концертите, събрани в една прецизно премислена и адаптирана програма, ще преминат под диригентството на именитите Тон Коопман /Холандия/, Масааки Сузуки /Япония/ и Ханс-Кристоф Радеман /Германия/.

Десетте фестивални дни засега изключват присъствието на публика, въпреки че организаторите все пак мислят и за възможността обстановката да се промени: „Ако до края на май стане ясно, че можем да приемем малка на брой публика за концертите при определени условия, то ще започнем предварителни продажби в кратки срокове. Но поради многото несигурни обстоятелства, сега сме принудени да върнем всички предварително закупени билети“, се посочва в изявление от фестивала. Но най-същественото гласи: „Програмата на Баховия фестивал ще бъде съкратена – от първоначално планираните над 100 събития, до общо 12 концерта /в допълнение ще има представяния на произведения преди концертите и поредици от дискусии/. Това са онези специални концерти, които са решаващи за нашето мото „Изкупление“:  мащабният цикъл „Месия на Бах“, който включва изпълнението на повече от 30 кантати, трите Бахови оратории и „Матеус пасион“, представени от световноизвестни интерпретатори , както и заключителния концерт на Хора към „Свети Тома“.

Ключовата дума за фестивала тази година е „изкупление“, защото: „Животът и делото на Исус от Назарет, разказани в музиката, ще ни донесат цялата утеха, от която толкова се нуждаем в тези трудни времена, както и надеждата за музикално „изкупление“ – в това сме сигурни“, пишат организаторите. А колкото до изглеждащото някак странно заглавие на цикъла „Месия на Бах“, то ето обяснението, което дава д-р Михаел Маул, интендант на Баховия фестивал в Лайпциг, чиято е идеята за тазгодишната програма: „Bach’s Messiah“ – на пръв поглед заглавието изглежда като печатна грешка, тъй като „Месия“ е ораторията на Георг Фридрих Хендел. И все пак, през целия си живот в музиката си Йохан Себастиан Бах многократно е илюстрирал епизоди от живота на Исус от Назарет. В своите кантати, оратории и пасиони той създава великолепни музикални образи на благовещението за Христовото раждане, на коледната история, многобройните притчи и чудеса на Исус и най-накрая – на неговото страдание, възкресение и възнесение. Казано с други думи, през целия си живот Бах работи върху музикалната история за живота и делото на Изкупителя. Или накратко – върху „Месия“.

Баховият фестивал в Лайпциг съобщава, че пълната информация за излъчването на всички събития ще може да бъде открита след 20 май 2021г. на адрес: www.bachfromhome.live