Диригентът Григор Паликаров: Кой друг, ако не Веско Ешкенази може да научи младите музиканти на свирене в оркестър?

Диригентът Григор Паликаров: Кой друг, ако не Веско Ешкенази може да научи младите музиканти на свирене в оркестър?

Записването за участие в Националния конкурс и академия за оркестър „Кантус Фирмус“ е до 20 март

Чуйте цялото интервю на Радостина Узунова с диригента Григор Паликаров, излъчено на 12 март в "Съботното сутрешно кафе", което ще откриете в звуковия файл под главната снимка! 

Продължава записването за участие в Националния конкурс и академия за оркестър „Кантус Фирмус“, организиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Classic FM радио. Събитието ще се проведе от март до октомври т.г. и отново ще даде възможност за изява и развитие на талантливи млади инструменталисти от средните и висши музикални училища у нас. Тази година дейно участие в него ще вземе прочутият наш цигулар Веско Пантелеев – Ешкенази, който ще бъде жури и ментор в академията. Той бе поканен както заради своето професионално майсторство, така и заради специалната връзка с Оркестъра на Класик ФМ радио, чийто 20-ти юбилей ще бъде отбелязан през годината. „Поканихме Веско, тъй като той е свързан със състава още от самото му начало, изнесъл е десетки концерти с него и е една от водещите фигури в емблематичния цикъл „Концертмайсторите“, с който оркестърът завоюва доверието и обичта на публиката“, сподели Васил Димитров, изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“. В журито на конкурса присъстват също диригентът Григор Паликаров, виолончелистът Атанас Кръстев и цигуларят Людмил Ненчев – концертмайстор на Оркестъра на Класик ФМ радио от самото му създаване.

През тази година в състезанието могат да участват индивидуални изпълнители с инструментите цигулка, виола, виолончело и контрабас, както и струнни камерни състави. Новото издание предвижда два конкурсни тура, а като трети етап ще бъде реализирана академия по оркестрово свирене. За разлика от първото издание, тази година ще има три възрастови групи с предвидени по три основни награди, както и специални награди. Всички участници от втора и трета група, достигнали до втори тур, ще имат право да участват в академията с преподавател Веско Пантелеев - Ешкенази. В продължение на няколко дни младите инструменталисти ще се обучават в оркестрови репетиции и ще споделят опита на своя ментор.

„Пожелавам на всеки млад талант да се реализира и да направи световна кариера като солист, но в много случаи това не минава без успешна работа в оркестър“, счита диригентът Григор Паликаров. „Имаме дълъг списък с български музиканти – концертмайстори на световни оркестри и това не пречи на соловата им кариера. А възможността младите да се обучават в група, и то от най-висока класа ментор, е изключителен шанс. Кой друг, ако не Веско Ешкенази може да ги научи на свирене в оркестър?“, възкликва той.  

 

„Радостно е, че Национален фонд „Култура“ за втора година подпомага този проект“, споделя Васил Димитров. „За нас това е както материална, така и морална подкрепа и признание, че правим нещо значимо за младите музиканти. За тях този конкурс е една добра, малка стъпка в развитието им“, допълва той.

 А благодарение на партньорството с Classic FM радио, конкурсът ще популяризира достиженията на талантливите деца сред широката аудитория и всички записи на участниците ще бъдат излъчени в ефира на Classic FM радио  и публикувани на YouTube канала на „Кантус Фирмус“. Партньори в организацията на конкурса са също и ръководствата на средните музикални училища в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Стара Загора, както и висшите учебни заведения за музика НМА „Проф. Панчо Владигеров“, НБУ и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив.

Регламентът на конкурса и формуляр за участие са поместени на  уебсайта на „Кантус Фирмус“  http://cantusfirmusbg.com/4768/natsionalen-konkurs-i-akademiya-za-orkestar-kantus-firmus-zapisvane-za-uchastie/ Крайният срок за записване е 20 март 2022.

„Кантус Фирмус” АД е продуцентска компания, която е създател и организатор на голям брой концертни изяви на български и гостуващи артисти. Сред най-успешните проекти на агенцията се числят „Европейски музикален фестивал” с 20-годишна история, циклите от концерти „Музиката на Америка“, „Концертмайсторите“, Международен конкурс за диригенти „Генадий Рождественски” и др. "Кантус Фирмус" осъществява мениджмънт на Оркестъра на Класик ФМ радио – един от най-динамичните и елитни симфонични оркестри в България. Солисти на ансамбъла са били редица световни звезди на класическата музика като Джошуа Бел, Гил Шахам, Найджъл Кенеди, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Пинкас Цукерман и много други.

Ключови думи: