„Кантус Фирмус“ разширява Националния конкурс за млади инструменталисти с академия за оркестър

„Кантус Фирмус“ разширява Националния конкурс за млади инструменталисти с академия за оркестър

Веско Пантелеев-Ешкенази се включва като ментор и жури

Чуйте повече от интервюто на Радостина Узунова с изпълнителния директор на "Кантус Фирмус" Васил Димитров в звуковия файл под главната снимка!

Днес започва записването за участие във второто издание на Националния конкурс на „Кантус Фирмус“ за млади инструменталисти, организиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Classic FM радио.  В периода март – октомври т.г. млади таланти от цяла България ще премерят сили в надпревара за призовите места. Събитието продължава успешното начало от 2021 г., като развива и надгражда идеята на състезанието чрез добавяне на образователен елемент. Новото издание предвижда два конкурсни тура, първият от които ще се проведе от 1 до 10 април чрез реализиране на видеозаписи в различни градове на страната, а вторият - чрез явяване на живо пред журито на 30 май в столичната зала „Vivacom Art Hall – Оборище 5“. Различното през тази година ще бъде третият етап, който представлява академия по оркестрово свирене на струнни инструменти с основен преподавател - забележителният наш цигулар Веско Пантелеев – Ешкенази.

В продължение на няколко дни младите инструменталисти ще участват в оркестрови репетиции и ще могат да споделят богатия опит на своя ментор, който вече над 20 години е концертмайстор на един от най-елитните световни оркестри - Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Веско ще участва също и в журито на конкурса, а другите членове са диригентът Григор Паликаров, виолончелистът Атанас Кръстев и цигуларят Людмил Ненчев - концертмайстор на Оркестъра на Класик ФМ радио от самото му създаване. Основна цел на събитието е да мотивира талантливите младежи и да им даде възможности за професионално израстване чрез развитие на техните оркестрови умения в реална концертна среда. Академията ще се проведе в края на м. септември в София и ще завърши с концерт и церемония в зала „България“ на 1 октомври 2022.

Тази нова инициатива на „Кантус Фирмус“ е част от 20-тия юбилеен сезон на Оркестъра на Класик ФМ радио, създаден под името Младежки оркестър на Класик ФМ радио през май 2002 г. Един от първите солисти е именно Веско Пантелеев-Ешкенази, чиято кариера е неразривно свързана с ансамбъла и неговия емблематичен цикъл „Концертмайсторите“. С годините оркестърът целенасочено подбираше и подготвяше поколение от отлични оркестрови музиканти, които в момента са ангажирани в големите симфонични състави на страната. 

В състезанието могат да участват индивидуални изпълнители на струнни инструменти – цигулка, виола, виолончело, контрабас и струнни камерни състави от средните музикални училища в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Стара Загора, както и обучаващи се в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, НБУ и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив. През тази година участниците са разделени на три възрастови групи – до 12, до 16 и до 22 години. Предвидени са по три парични награди за всяка от трите категории, както и специални награди от „Кантус Фирмус“ и от Classic FM радио. Също както и през 2021 година конкурсът ще популяризира достиженията на талантливите деца сред широка аудитория и всички записи ще бъдат излъчени в ефира на Classic FM радио и публикувани на YouTube канала на „Кантус Фирмус“.

Регламентът на конкурса и повече информация за проявата можете да откриете на  уебсайта на организаторите  http://cantusfirmusbg.com/ и в социалните мрежи.

https://www.facebook.com/Cantusfirmus.Bulgaria?fref=ts

https://www.youtube.com/channel/UCeAzKj1hjKzJGRQPHXZE_vA

„Кантус Фирмус” АД е продуцентска компания, която е създател и организатор на голям брой концертни изяви на български и гостуващи артисти. Сред най-успешните проекти на агенцията се числят „Европейски музикален фестивал” с 20-годишна история, циклите от концерти „Музиката на Америка“, „Концертмайсторите“, Международен конкурс за диригенти „Генадий Рождественски” и др. "Кантус Фирмус" осъществява мениджмънт на Оркестъра на Класик ФМ радио – един от най-динамичните и елитни симфонични оркестри в България. Солисти на ансамбъла са били редица световни звезди на класическата музика като Джошуа Бел, Гил Шахам, Найджъл Кенеди, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Пинкас Цукерман и много други.

Ключови думи: