Да учиш дирижиране в Дания – създава се нова диригентска академия в Копенхаген
Снимка: Danish National Orchestra

Да учиш дирижиране в Дания – създава се нова диригентска академия в Копенхаген

Инициативата е като продължение на конкурса "Малко"

От Копенхаген идва новината за създаването на нова образователна програма, която ще бъде насочена към усъвършенстване на диригентското майсторство. В продължение на две години в датската столица ще могат да се обучават млади диригенти, под формата на майсторски класове на италианския маестро Фабио Луизи, главен диригент на Датския национален симфоничен оркестър. Инициативата е като продължение на един известен диригентски конкурс – на името на „Николай Малко“, зад който стоят Датският национален симфоничен оркестър и DR Koncerthuset в Копенхаген /домът на оркестъра/, които сега ще организират и новата диригентска академия. Концертният комплекс DR Koncerthuset /Концертхусет, вече като част от Датската радио и телевизионна корпорация/ обяви, че подготвя двугодишна програма за обучение на диригенти от цяла Европа, която ще предлага майсторски класове под официалното име Академия за млади диригенти „Малко“.  

Снимка: dr.dk

„От абсолютно решаващо значение за бъдещето на класическата музика е да спечелим една нова генерация опитни млади диригенти, които да могат да изведат музиката напред“, казва Фабио Луизи. „Когато аз бях млад, в действителност трябваше да се боря, за да получа подходящо обучение и възможност да изпробвам способностите си пред истински оркестър. Така че, сега наистина чувствам голяма отговорност пред това да се формира и отгледа едно ново поколение“, допълва той пред DR. Неговата идея е това да се направи чрез трите институции с името на украинския диригент Николай Малко /1883–1961/– вече съществуващият авторитетен диригентски конкурс, Датското училище по дирижиране, в което се обучават предимно по-млади студенти, а сега и чрез новата Академия. В нея бъдещите диригенти ще работят върху музикалния си слух, нивото на владеене на пианото, теория на музиката, музикален анализ и разбира се, диригентска техника. Но най-важното – те ще получат шанса да се изправят пред истински симфоничен оркестър от професионални музиканти, което на по-ранен етап от тяхното развитие е много трудно да се случи. Според директора на бъдещата Академия за млади диригенти „Малко“ Доминик Фаленски, идеята на новото международно училище по дирижиране е да се открият по-рано изключителни музикални таланти, които притежават „диригентския ген“, но все още не са имали време, възможност или финансиране, за да опитат силите си в тази професия.

Компанията DR съобщава, че Академията отваря врати на 2 септември 2022г., занятията ще се провеждат в DR Koncerthuset, главната фигура ще е Фабио Луизи, но ще има и редовни гост-диригенти от Датския национален симфоничен оркестър, а срокът за кандидатстване е до 3 март 2022г. Повече информация на: https://malkocompetition.dk/academy

Ключови думи: