Цигуларят Мичо Димитров представя свои картини в Старозагорската опера

Цигуларят Мичо Димитров представя свои картини в Старозагорската опера

Преди премиерата на "Фауст"

Днес, 17 ноември  от 18:00ч. във фоайето на Старозагорската опера, цигуларят Мичо Димитров ще открие своята изложба живопис „Виденията на един музикант". Културната проява предшества премиерата на "Фауст" от Шарл Гуно, която започва час по-късно в рамките на 52-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. Концертмайсторът на Оркестъра на Държавна опера-Пловдив е подредил изящни платна, изпълнени с много цветове, образи, къщи, маски, които излъчват специфична енергия и настроение. „Голяма част от картините са рисувани по време на пандемията", разкри в ефира на Classic FM Radio Мичо Димитров, който гостува в специалното изнесено студио на медията. Чуйте повече за пътя в музиката и изобразителното изкуство от интервюто на Георги Митов-Геми, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Друг гостуващ във фестивалния афиш музикант, който рисува, е тенорът Калуди Калудов.

Мичо Димитров е роден в Пловдив. Учи цигулка при Росица Диамандиева, Тодор Кацаров и Татяна Кръстева. Печели Първа награда и Голямата награда на конкурса „Светослав Обретенов” в Провадия, два златни медала /цигулка и камерна музика/ на Републиканския фестивал в София и Извънредната награда на Прегледа на училищата по изкуствата във Варна /1974/. Учи в Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров”- София в класа по цигулка на проф. Боян Лечев и в класа по камерна музика на проф. Владимир Аврамов /1974 – 1980/. Лауреат на конкурсите „Чайковски“ /1978/ и „Крайслер“ /1979/, след което специализира при проф. Ифра Нийман в „Гилдхол“ в Лондон и завършва с най-високото отличие „Concert Recital Diploma – Premier Prix“, а и наградата на фондацията "Майра Хес” - Myra Hess Trust Prize /1980 – 1983/.

През 1983 г., по покана на диригента Добрин Петков, поема поста концертмайстор на Пловдивската филхармония. От 1988 г. живее и работи в Холандия. Там става водач на камерния ансамбъл „Ардис“, с който концертира в страната и прави записи за Холандското радио. През същата година става и концертмайстор на Радио-симфоничния оркестър в Хилверсум. През годините е ангажиран с многобройни музикални участия, член на жури в конкурси и като преподавател.

От 2012 г. започва да рисува. Има над 1200 картини и графики, реализирал е 13 самостоятелни и е участвал в 5 общи изложби в България, Холандия и Франция.

Ключови думи: