Броени дни преди Opera d'Amore Илина Михайлова говори пред Classic FM radio

Броени дни преди Opera d'Amore Илина Михайлова говори пред Classic FM radio

Събитието е на 19 декември в зала "Арена Армеец" в София

Илина Михайлова е сред оперните артисти, които ще се включат в спектакъла Opera d'Amore редом до Хосе Карерас. Броени дни преди премиерата на 19 декември в зала "Арена Армеец" в София, сопраното гостува в Classic FM radio.
 
Чуйте какво сподели Илина Михайлова в интервюто на Радостина Узунова, разположено в звуковия файл под снимката!
 
Снимка: Asara
 
Илина Михайлова е родена във Варна, където завършва НМУ "Добри Христов" със специалност пиано и оперно пеене при Галина Димитрова и Мария Рокас. Веднага след това постъпва в НМА "Панчо Владигеров" в София в класа по оперно пеене на проф. Благовеста Карнобатлова и проф. Недялко Недялков.
През 2002 г. спечелва Първа награда на националните конкурси "Светослав Обретенов" в Провадия и "Парашкев Хаджиев" в София. След дипломирането си в България, завършва и Консерваторията "Джузепе Верди" в Милано в класа по оперно пеене на Вилма Борели. Участва в майсторските класове на Джакомо Арагал и Ернесто Паласио. В Милано дебютира в ролите на Фьордилиджи в "Така правят всички" от Моцарт и Церлина в "Дон Жуан" от Моцарт, както и в ролята на Дидона от "Дидона и Еней” от Х. Пърсел. Изпълнява Мюзета в "Бохеми” на Пучиниевия фестивал "Торе дел Лаго".
През 2008-2009 г. печели междунарнодния конкурс по оперно пеене "Азлико" в Комо и дебютира с голям успех в ролята на Норина от "Дон Паскуале" на Доницети. В следващия сезон е поканена за ролята на Мария в "Дъщерята на полка” от Доницети. Пее в оперните театри на Бергамо, Бреша, Кремона и Павиа. Участва в рецитал по повод 200-годишнината от рождението на Шуман в Комо заедно с Маестро де Куртис. През 2012 г. Илина Михайлова се появява и на българска сцена, дебютирайки в Софийска опера и балет с ролята на Адина в "Любовен еликсир" от Доницети на режисьорката Вера Немирова. От сезон 2013-2014 Илина Михайлова е солистка на Държавна опера Варна. Тук дебютира с Виолета в „Травиата” и Джилда в "Риголето" от Верди, Розина в "Севилският бръснар” от Росини, Норина в „Дон Паскуале” от Доницети.
През 2016 година блестящо защитава ролята на Мерседес на световната премиера на мюзикъла „Граф Монте Кристо” от Ив Деска. Певицата се изявява също в Пловдив, на Моцартовите празници в Правец и на редица италиански сцени.
Ключови думи: