Давид Хименес Карерас: „Opera D’amore ще очарова както оперните фенове, така и онези, които не са почитатели на операта
Снимка: Asara

Давид Хименес Карерас: „Opera D’amore ще очарова както оперните фенове, така и онези, които не са почитатели на операта"

Световната премиера на грандиозния оперен спектакъл ще бъде на 19 декември в зала „Арена Армеец“

Чуйте какво сподели диригентът Давид Хименес Карерас, племенник на Хосе Карерас, в интервюто на Георги Митов-Геми, разположено в звуковия файл!

Давид Хименес Карерас, снимка: Getty images

Opera D’Amore разказва на своите зрители вълшебни истории от световното оперно наследство. Тази приказна разходка ни запознава с любимата ни музика на Верди, Пучини, Маскани, Доницети, Леонкавало и други огромни имена в класическата музика.

„Концепцията на спектакъла Opera D’Amore е чрез някои от най-известните и забележителните сцени от оперния репертоар, да говорим за любов и различните й проявления и как различните персонажи поставят акцента върху любовта, как оцеляват или не оцеляват вследствие на сюжетите, които предизвиква тази любов", сподели в ефира на Classic FM radio диригентът Давид Хименес Карерас. „Изборът се дължи на съвместната работа между мен и екипа на продукцията. По различни причини избрахме разнообразни оперни сцени. Първата част е малко по-драматична от гледна точка на любовните отношения, които понякога не завършват добре. Това са страстни и на моменти жестоки любови. В тази първа част от спектакъла  ще видите и чуете сцени от оперите „Палячи“, „Селска чест“ и „Кармен“. Сцените са известни, като любовта се разглежда от перспективата на ревността в „Селска чест“, както и в „Кармен“. Съпроводът ще бъде на Хора и Оркестъра на Софийската опера и балет, които осигуряват високо качество на изпълнението, а също и значимите солисти с тях. Във втората част на “Опера д Аморе” визията за любовта ще бъде романтична, идеализирана. Сцените са от оперите „Риголето“, „Тоска“, „Бохеми“ и „Травиата“."

Световната премиера на грандиозния спектакъл ще бъде в България на 19 декември. На сцената в зала „Арена Армеец“ ще се качат изпълнители от огромна величина. Специален гост ще бъде Хосе Карерас, а елитния състав от оперни изпълнители ще допълнят звездата на Метрополитен Опера, Ню Йорк - Мария Гулегина, дългогодишната легенда на Миланската Ла Скала - Марко Берти, родните таланти - Надя Кръстева, Кирил Манолов, Илина Михайлова, Росен Ненчев и Емил Павлов. В гала-спектакъла ще се включат още хорът и оркестърът на Софийската опера и балет под диригентската палка на маестро Давид Хименес Карерас.

„Opera D’amore ще очарова както оперните фенове, така и онези, които не са почитатели на операта. Струва си да го посетите", заявява диригентът, който е племенник на Хосе Карерас.

Специална роля е поверена на Кенуърд Хил, именит лингвист, който повече от 20 години живее в България. Той ще се превъплъти в ролята на разказвач.

Opera D’Amore е уникален оперен шоу спектакъл с невиждана досега сценична технология - 3D мапинг, виртуална реалност, съчетана с живото изпълнение на солисти, оркестър, хор и балет, както и магията на ултра модерна звукова и визуална среда. Новите технологии ще отведат публиката на едно фантастично пътешествие до местата, на които се развива действието на ариите от оперите, които ще оживеят на сцената на Зала Арена Армеец.

„Над 200 професионалисти в различни области на изкуството участват в осъществяването на тази мащабна продукция. „Opera D’amore“ ще бъде едно невиждано шоу, което имаме честта да покажем за първи път в света именно пред българската публика.“, споделят организаторите от TLFilm.

„Мисля, че е много хубаво операта да се адаптира към времето, в което живеем, и че има иновации в аудиовизуалната област, светлините, прожекторите. Аз съм от онези хора, които смятат, че основната цел е да предоставим качество. Ако предоставяш качество, няма значение дали публиката е млада или възрастна или напълно нова, която за първи път слуша опера. Има ли качество, то достига до сърцата на хората. Вярвам в това, че не е важно да направиш различна опера, а да я поставиш добре. Този принцип е работил и през 30-те, 40-те и 50-те години на миналия век, когато не е имало толкова много медии, а е имало големи оркестри и диригенти. Хората са посещавали много оперни спектакли и са оставали доволни. Доказателство за това са многобройните оперни записи, които се продават успешно от тогава до днес, при това само тяхната звукова среда. Очевидно днес конкуренцията е по-ожесточена – с киното, други музикални жанрове, платформите за видеосподеляне или филмово съдържание, които можеш да следиш у дома вместо в киносалона или концертната зала. Когато един слушател посети концерт с класическа музика или опера и усети звука на живо, нищо друго не може да ти даде повече от това.Ако бъде направено качествено, то ще достигне до хората. Това впечатление за музиката не можеш да придобиеш чрез която и да било аудиовизуална онлайн платформа. Несравнимо е", коментира маестро Давид Хименес Карерас.

Събитието първоначално беше планирано за 2020 година, но усложнената ситуация тогава осуети провеждането му. Самият Карерас обеща, че този път ще се срещне с българската публика точно година по-късно – на 19 декември 2021 година в зала „Арена Армеец“ в София.

Билети за спектакъла можете да намерите тук: https://bit.ly/3FhRqow

и тук: https://ipass.bg/e/9-opera-d-amore

„Скъпи приятели, изключително се радвам, че отново ще се срещна с българската публика. На 19 декември ще бъда в зала „Арена Армеец“ с хора и оркестъра на Софийската опера и балет под диригентството на маестро Давид Хименес. Надявам се да се видим там. Пожелавам ви всичко най-добро!“. Това казва в специално послание към българската публика великият испански тенор Хосе Карерас, който ще бъде част от Opera D’amore, един спектакъл на Асара.

Ключови думи:
@