Сопраното Беса Лугичи:„Голяма част от обществото ни живее изолирано

Сопраното Беса Лугичи:„Голяма част от обществото ни живее изолирано"

Беса Лугичи

 „Хората се опитват да бъдат себе си, като остават сами. Ако се огледате, ще видите, че голяма част от обществото ни живее изолирано в самота", заяви в ефира на Classic FM Radioкосовското сопрано Беса Лугичи, която се превъплъти в ролята на Маргарита от операта „Фауст" от Шарл Гуно- продукция на Държавна опера-Стара Загора

„От доста време насам работя над тази роля. Режисьорът Огнян Драганов ме покани още преди пандемията. Спектакълът се планираше да бъде поставен през март 2020г., но тогава избухна пандемията и датата на премиерата се наложи да преместваме непрекъснато. По време на епидемичната обстановка разучавах ролята с пианист-акомпанятор, като работих над всеки детайл без да бързам. Режисьорът Огнян Драганов виждаше образа като невидим; такъв, който прилича на призрак, но роден в главата на Фауст. В един момент разбирах какъв е бекграунда на героинята, но в следващия миг си давах сметка, че трябва да наподобява ангелско създание, заобиколено от демони", разкрива Беса Лугичи. „Цялата опера е наситена с много философски размисли. Наистина се убеждаваме, че Гьоте е написал шедьовър", добави талантливата оперна певица.

Беса Лугичи счита Държавна опера-Стара Загора за свой дом. „Буквално тук се чувствам като у дома си и ми липсва, когато не се намирам на това място", казва тя. „Това е много сериозна оперна институция. Огнян Драганов извърши огромен труд. Гениално е да изработиш един шедьовър в рамките на тези дни. Той е ясен и е лесно да работим в екип. Чест и удоволствие всеки ден да се усъвършенстваш. Ние, певците, подобряваме качествата си, благодарение на неговия опит, тъй като в действителност той знае какво прави. Увереността му в работата ни прави по-сигурни, когато сме на сцената. Да познавам всички тези хора, не само солистите, е един подарък, каквато е и операта „Фауст“. Удоволствие е за мен да работя за първи път с Юлиан Константинов, чийто глас е впечатляващ, а самият той е национално богатство, към когото трябва да се отнасяте по този начин. Нека хората да посетят спектакъла и да се влюбят в гласа му! Останалият артистичен състав, моите колеги, са прекрасни, големи личности, които пеят с цялото си сърце и мощ. Ще отлича и костюмите, изображенията, сцената и оркестъра, ръководен от маестро Ивайло Кринчев, който изработва мелодиите толкова красиво".

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Беса Лугичи, разположено в звуковия файл под главната снимка!

 

Беса Лугичи се дипломира през 2008 г. в Университета в Прищина, Косово – Факултет Оперно изкуство при проф. Ахмет Дергути и през 2010 г. защитава магистърска степен по оперно пеене в Македония при проф. д-р. Мария Муратовска. Най-важна роля във формирането ѝ като певица има световно признатата оперна прима Христина Ангелакова, с която работи в продължение на над 5 години. Продължава своята работа върху вокалната техника и интерпретация с Калуди Калудов.
Младата певица участва в много концерти и е гостувала с успех на различни фестивали в Косово, Албания, Македония, Германия, Франция, Хърватия, Австрия и различни страни от Източна Европа.

През периода 2003-2006 печели четири пъти Първа награда от Международния конкурс на фондация „Арс Косова“, както и наградата за „най-добра интерпретация на творби от албански композитори“. През 2009 г. печели първа награда в Международния конкурс „Jorgjia Truja“, а също и тримесечна специализация в Италия. Спечеленият конкурс и дава възможност да се срещне и да работи със световно признати оперни певци и диригенти. През 2009 г. Беса Лугичи е финалист в международния конкурс „Marie Kraja“ .

През 2010 г. участва в изпълнението на „Меса” от Цезар Франк в Австрия и Италия. През 2011 г. прави първите си стъпки на професионална сцена в ролята на Лиу от операта „Турандот“ от Пучини в Националната опера в Тирана, Албания. През 2013 г. дебютира ролята на Дона Елвира от операта „Дон Жуан” на Моцарт отново на същата сцена. Следва ангажимент за ролята на Лаурета от операта „Джани Скики” на Пучини.
През октомври 2013 година Беса Лугичи печели Голямата награда „Елена Николай” на Първия международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” Панагюрище 2013. Тази награда ѝ дава възможност за дебют в ролята на Мими от операта „Бохеми” на Пучини в Русенската опера през 2014 година. Многократно гостува на ММФ „Моцартови празници“ в Правец. През 2015 година изпълнява сопрановата партия в музикално-танцовия спектакъл на Русенската опера „Реквием” на Моцарт, представен на ММФ „Моцартови празници”-Правец, България, солист е на същото произведение със Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров на фестивала през 2019 година.

През декември 2015 година Беса Лугичи прави блестящ дебют и в ролята на Лучия ди Ламермур от едноименната опера на Доницети в премиерния спектакъл на Старозагорската опера /екипът на постановката получи за изключително постижение голямата годишна награда „Стара Загора” в направление „Изкуство” и най-високото отличие в областта на музикално-сценичните изкуства „Кристална лира“ на СБМТД и Класик ФМ/. През септември 2016 година певицата дебютира с голям успех и в ролята на Виолета от операта „Травиата“ на Джузепе Верди отново на сцената на Старозагорската опера. През 2017 дебютира и в ролята на Мими в премиерния спектакъл на Държавна опера-Стара Загора на операта „Бохеми“ от Пучини. Спектакълът на операта „Бохеми“ /гостуване на Старозагорската опера в Народния театър „Иван Вазов“-София/ с нейно участие е заснет от Българската национална телевизия. През март 2019 година прави забележителен дебют в ролята на Таис от едноименната опера на Масне на сцената на Baltic State Opera – Гданск, Полша под диригентството на Жозе Мария Флоренсио. Спектакълът бе представен и на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. През същата година дебютира и в ролята на Инес в съвместната продукция на Старозагорската опера и Дойче опер-Берлин на операта „Африканката” Джакомо Майербер -/спектакълът е заснет и излъчен по БНТ/. Участва в много концерти и рецитали в Косово и извън страната, прави много камерни концерти и записи с разнообразни камерни програми.

Ключови думи:
@