Берлинските филхармоници канят колегите си от Одеската филхармония в Берлин
Снимка: odessa-journal.com

Берлинските филхармоници канят колегите си от Одеската филхармония в Берлин

В рамките на Музикфест Берлин

В Германия ще гостуват музикантите от Одеската филхармония, за да се представят на Музикфест Берлин, който се провежда от 27 август до 19 септември 2022г. Със своя главен диригент Хобарт Ърл и с участието на пианистката Тамара Стефанович като солист, филхармониците на Одеса ще изнесат концерт на 6 септември в прочутата концертна зала на Берлинската филхармония. За немската публика е съставена програма от произведения на украински композитори, като Мирослав Скорик /1938–2020/, Микола Лисенко /1842– 1912/ и Алемдар Караманов /1934–2007/, както и Втора симфония на Ян Сибелиус /1865–1957/, най-значимото име от композиторската школа на Финландия.

Снимка: mediathek.berlinerfestspiele.de

Изявите на музикантите от Одеса в Германия са по покана преди всичко на Берлинските филхармоници, благодарение на доброто партньорство между двата състава и помощта на немските оркестранти към украинските им колеги. От друга страна, Фондацията на Берлинската филхармония си сътрудничи с Berliner Festspiele в организацията на самия фестивал, но съществена подкрепа оказва и немската държава. За това свидетелстват думите на Клаудия Рот, федерален министър на културата и медиите, която още от началото на руската инвазия в Украйна предупреждава, че тази война пряко застрашава културната идентичност на страната: „В тази престъпна военна офанзива срещу Украйна, нейните културни обекти и ценности са подложени на целенасочена атака. Това е опитът на режима на Путин да отслаби, а и в крайна сметка да унищожи идентичността на Украйна. Ние не трябва да позволяваме това да се случи! Ето защо, още през февруари аз призовах всички германски културни организации да представят колкото се може повече изкуство, култура и музика от Украйна, за да покажат автономността и разнообразието на украинската култура“, заяви тя по повод предстоящата визита на украинските музиканти. „Изпълнението на Одеския филхармоничен оркестър на Musikfest Berlin сега ще ни позволи да се срещнем и запознаем с музикалната традиция на Украйна. И по този начин концертът няма да бъде само символ на нашата солидарност, но и знак за силната културна идентичност на Украйна“, допълни още тя.  

Снимка: Hobart Earle/ facebook

Концертът на Одеската филхармония в Берлин ще срещне много добър отзвук в медийните платформи на основните институции, ангажирани с фестивала:  той ще бъде предаван на живо в Дигиталната концертна зала на Берлинската филхармония (https://www.digitalconcerthall.com/en), след това ще остане достъпен за гледане в рамките на още 10 дни в Медийната библиотека на Berliner Festspiele (https://mediathek.berlinerfestspiele.de/en/musikfest-berlin/2022/odessa-philharmonic-orchestra), а радио Deutschlandfunk Kultur ще излъчи записа в програмата си на 25 септември. 90-те музиканти от Одеския филхармоничен оркестър, основан през 1937г., ще свирят и в Кишинев, столицата на Молдова, малко по-рано на 2 септември. Веднага след това отпътуват за Берлин за допълнителни репетиции и финалното си представяне пред публиката на Musikfest Berlin, в чийто афиш тази година влизат общо 27 събития, представящи повече от 50 произведения на близо 40 композитори.

Ключови думи: