Оркестърът на Класик ФМ радио започва юбилейните си концерти с музика от Моцарт

Оркестърът на Класик ФМ радио започва юбилейните си концерти с музика от Моцарт

Началото е на 19 април от 19:30 ч. в зала „България“

Чуйте интервютата на Радостина Узунова с директора на Европейския музикален фестивал Даниела Ханджиева, цигуларката Мила Георгиева и диригента Максим Ешкенази в звуковите файлове под главната снимка!

Снимка: Classic FM radio

Броени дни ни делят от старта на тазгодишния „Европейски музикален фестивал“, който се организира за 22-ра поредна година от агенция „Кантус Фирмус“. Оркестърът на Класик ФМ радио и артистите Мила Георгиева и Максим Ешкенази вече започнаха репетициите за концерта на 19 април от 19:30 ч. в зала „България“. Форумът се открива с програма от творби на Волфганг Амадеус Моцарт, а за публиката ще има и специална изненада, свързана с 20-годишния юбилей на състава, която ще бъде поднесена от Васил Димитров, диригент и изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“.

„С голямо удоволствие очаквам концерта“, не скри вълнението си Мила Георгиева в интервю за Classic FM радио по повод събитието. „Навсякъде по света е истинско постижение за един оркестър да оцелее толкова много години! Много ценя това, че съставът се развива през годините и когато свиря с него, усещам по-големия интерес и желание на оркестрантите. Това създава уникална атмосфера“, допълва още именитата цигуларка. „Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. и ще се проведе от април до ноември т.г. с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община. В програмата на фестивала са планирани 13 основни събития с гостуване на артисти от Полша, Чехия, Великобритания, Сърбия, Австрия, Португалия и САЩ. Билетите за откриването са в продажба на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com. Партньор за концерта е и Софийската филхармония.

Снимка: Classic FM radio

За Мила Георгиева музиката на Моцарт е „универсална, божествена и безкрайна“. Чаровната изпълнителка започва да свири моцартовите концерти за цигулка още като дете и един от първите, до които се докосва, е Третият концерт. По-късно в кариерата си е изпълнявала на сцена най-вече следващите два концерта - №4 и №5. За предстоящата си изява тя се връща към детските спомени, но преоткрива Третия концерт с нова емоция. „Той е едно истинско бижу, толкова изчистен и гениален! Направо се влюбих в него“, споделя Мила.  А според диригента Максим Ешкенази,Моцартова програма се прави най-трудно, защото музиката сякаш е прозрачна и дори най-малкото отклонение от абсолютното се забелязва!“

Снимка: Василка Балевска/ Cantus Firmus

Максим Ешкенази с нетърпение очаква срещата на сцената с Мила Георгиева. За него тя е един от най-желаните солисти през последните няколко години. „Тя е една вселена – умее да обмисля всеки детайл, а на сцената се отдава на емоцията“, възхищава се диригентът.  Той е очарован и от красотата на нейния звук, създаден с изключителната цигулка, на която Мила свири – Страдивариус от 1703 година. А Мила Георгиева определя съвместната работа с Максим така: „свобода, подкрепа и разбиране – всичко хубаво, което един солист може да очаква от диригента“. През 2021 година двамата изнесоха поредица от съвместни концерти в столицата и страната, а един от най-запомнящите се бе в предишното издание на „Европейски музикален фестивал“ с „Годишните времена“ от Вивалди и Пиацола. Музикантите се познават още от тийнейджърските си години в Националното музикално училище „Л. Пипков“, където са учили по едно и също време, но първата им обща сценична изява беше през 2019 г. и оттогава те не спират да свирят заедно. 

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България и НФ „Култура“. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата  Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2019 г. фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация. 

Ключови думи: