Маджо Музикале Фиорентино възобновява концертите си след пандемията в Италия

От кога?

Маджо Музикале Фиорентино /Maggio Musicale Fiorentino/ планира да възобнови дейността си след пандемията, от която Италия бе една от най-силно пострадалите страни. Авторитетната институция е подготвила цикъл от 7 симфонични концерта, които ще се проведат във Флоренция, като откриването предстои на 17 юни 2020г. Индийският маестро Зубин Мета ще дирижира шест от тях (на 17, 20, 23, 30 юни и 3 и 7 юли), а Даниеле Гати ще поеме диригентската палка на концерта на 27 юни. По този начин Maggio Musicale ще бъде първият италиански музикален институт, който ще изнесе концерти пред публика с капацитет, ограничен до 200 души, в съответствие със здравните разпоредби на страната.

По време на тези концерти Зубин Мета ще дирижира шест симфонии на Шуберт (с номера 3, 4, 5, 6, 8 и 9), както и Коронационната меса на Моцарт и Меса in tempore belli от Хайдн. На него ще бъде поверено дирижирането и на Концерта за цигулка „В памет на един ангел“ и трите фрагмента на Воцек от Албан Берг и на Оркестрови пиеси оп. 6 от Антон Веберн. Даниеле Гати ще се качи на пулта за изпълненията на Симфония № 48 и Симфония № 85 от Хайдн, както и на третото действие на операта “Орфей и Евридика” от Глук.

Поканените солисти в концертите на Мета са от най-висок клас. Даниел Баренбойм ще интерпретира Концерта за пиано № 3 от Бетовен, цигуларят Леонидас Кавакос ще бъде солист на Цигулковия концерт на Берг. Всички музикални прояви могат да бъдат проследени и в стрийминг през платената платформа IDAGIO.