Сериозна институционална криза заплашва бъдещето на Maggio Musicale Fiorentino

Сериозна институционална криза заплашва бъдещето на Maggio Musicale Fiorentino

Maggio Musicale Fiorentino

Нестабилността на Maggio Musicale Fiorentino /„Майски музикални тържества във Флоренция“/ е на път да застраши дори жизнеспособността на институцията в близко бъдеще. Оставката на Фабио Луизи като главен музикален директор, само една година след назначаването му, е капката, която  преля чашата на търпението. Тя бе подадена вследствие на множество разногласия между политиката и управлението на този емблематичен музикален център в Италия. „Стигнах до това окончателно решение, въпреки интензивната, ползотворна работа с театъра и всички работници в него - преди всичко с колегите си от оркестъра и хоровите изпълнители - с които трябваше да се изправим пред предизвикателствата да започнем едно последователно творческо възраждане, чиито резултати биха могли да бъдат оценени само с течение на времето, въпреки привързаността, която обществото ми показваше по различни поводи и въпреки неоспоримите художествени успехи, постигнати от моя екип в рамките на Maggio“, написа Фабио Луизи. „Това, което се случи през последните дни, не може да бъде определено като административна хватка, така че след внимателно обмисляне и избягване на емоционални реакции, стигнах до решението да се оттегля с оглед на доброто име на Фондацията. В тази връзка няма да анулирам флорентинските ми ангажименти за идния септември, както и през май, за турнето в Букурещ и на Фестивала на Енеску - събитие от международно значение, което, ако бъде отменено, ще навреди на престижа и международната репутация на самата Фондация“, допълни маестрото.

Само преди седмица кметът на Флоренция Дарио Нардела изрази намерението си да остане на поста като председател на Фондация Maggio Musicale Fiorentino, като не делегира правомощията си на противоречивия политик Салваторе Настаси. Два дни след това изказване градоначалникът повери отговорностите си на тази личност, сочена за близка до бившия италиански премиер и кмет на Флоренция Матео Ренци. Първоначално Нардела потвърди и името на Кристиано Киарот, който бе избран за зам.председател на фондацията, но се отрече от думите си, тъй като последният предстои да се пенсионира през декември тази година.

Тези възходи и падения доведоха до истинска буря между работещите в Maggio Musicale Fiorentino и техните абонати, уверени в добрата посока, която институцията постигна през последните години. Първоначално Киарот обяви своето желание да продължи да изпълнява длъжността си, като получи подкрепата на самия Зубин Мета. Но по-късно, при изявленията на кмета на Флоренция, потвърди, че ще сложи край на мандата си на 28 юли 2019г. „Ако ме поканят от друг театър, няма да ми бъде попречено да отида там. Попитах адвокатите си, които считат, че ще мога да заема отново длъжността „суперинтендант““, заяви Киарот.

По този начин оставката на Фабио Луизи се превръща в последния удар за една институция, преживяла щастливи години, а днес – обвързана с политическата върхушка, която поема творческото й бъдеще.