„Ероика“ – симфонията на 2019 година

Според Bachtrack

Популярният уебсайт Bachtrack.com отново предлага статистика на различни събития от света на класическата музика, влезли в календара на отминалата година. Международното онлайн издание, базирано в Лондон, ежегодно поднася информация, която до голяма степен е показателна за състоянието на различните жанрове в тоновото и сценично изкуство. „През 2019г. ние изброихме близо 35 000 изпълнения, състояли се на концерти и на оперни и танцови представления– повече от всякога!“, пише изданието в публикацията си от 7 януари 2020г. По-внимателният поглед към числата показва, че „бавно, но сигурно, напредък има: повече жени композитори и диригенти, повече съвременна музика, по-голямо разнообразие от оперен репертоар“ – така са очертани основните тенденции за годината.

По отношение на концертите с инструментална музика, то Бетовен и неговата Симфония № 3 „Ероика“ заема челното място в Топ 10 на най-често изпълняваните творби по света – и това дава основание на Bachtrack да резюмира цялата 2019 година, като „Годината на Ероика“. Веднага след Третата симфония, по честота на изпълнение идват две произведения на Чайковски: Цигулковият концерт и Симфония № 5. Вивалди и „Четирите годишни времена“ остават константа и сега, следвани от ораторията „Месия“ на Хендел. Това са първите пет места в класацията на уебсайта, а след тях се подреждат: Мусоргски – „Картини от една изложба“, Брамс – Симфония № 1 и Симфония № 2, Берлиоз – Фантастична симфония и Концерта за цигулка и оркестър в ми минор на Менделсон.

Верди, Пучини и Моцарт – това са били тримата най-редовно поставяни оперни композитори през 2019г., а в танцовото изкуство годишнините на Берлиоз, Клара Шуман и Жак Офенбах са били определящи при броя на представленията върху тяхна музика. Bachtrack коментира, че в навечерието на 250-годишнината от рождението на Бетовен, композиторът отново си възвръща челното място като най-предпочитан композитор от музикантите или при „над 13% от всички класически концерти е била представяна творба на Бетовен“.