Фестивалът „Менухин“ се вдъхновява от Париж

Фестивалът „Менухин“ се вдъхновява от Париж

63-то издание

„Малко градове по света притежават такава могъща сила на привличане, в тях изкристализира толкова много история, колкото и спомени, митове…“ Тези думи се отнасят за френската столица и могат да бъдат открити в предисловието към програмата на тазгодишния Фестивал „Менухин“ в Гщаад, Швейцария. Това лято предстои неговото 63-то издание, между 18 юли и 6 септември 2019г., а организаторите са решили да го посветят на Париж. Фестивалът, основан от легендарния цигулар Йехуди Менухин/1916-1999/ през 1957г. в Гщаад, постепенно се превърна във втория по големина музикален форум в Швейцария след Фестивала в Люцерн, с бюджет от 7,2 млн. швейцарски франка, със свой оркестър и академия за обучение.

Тази година, заради посвещението на Париж, са поканени предимно френски изпълнители, като клавесинистът Кристоф Русе, диригентът Ерве Нике, органистът Оливие Латри, сопраното Патрисия Петибон, пианистът Бертран Шамаю .Но и не само музиканти от Франция ще гостуват - за концерти в Гщаад ще пристигнат: италианското мецосопрано Чечилия Бартоли, израелският мандолинист Ави Авитал, венецуелската пианистка Габриела Монтеро, немската цигуларка Изабеле Фауст и още много други прочути изпълнители от цял свят, сред които пианистите Юджа Уанг и Андраш Шиф, чиито имена са и в афиша на Фестивала във Вербие.

Неотдавна програмата беше представена от настоящия директор на Фестивала „Менухин“ Кристоф Мюлер, музикант и артистичен мениджър от Базел. Заради посвещението към Париж, той оповести пред Radio France повече подробности. Обмисля се възкресяването на една стара идея за построяване на фестивална концертна зала с приблизително 1300 места, за което интендантът Мюлер каза: „Ще започнем строителството в началото на 2021г. и сградата ще бъде отворена през 2023/2024г. Това ще бъде скок напред за Гщаад във всеки един смисъл. Броя дните дотогава!“