Класическата музика подобрява… вкуса на сиренето!

Класическата музика подобрява… вкуса на сиренето!

Швейцарски учени

Може ли Бетовен да подобри вашата моцарела? Какво ще направи Бокерини с вашите бокончини? Как класическата музика влияе върху вкусът на сиренето? Подобни необичайни въпроси могат да развълнуват не само производителите или потребителите на вкусните млечни продукти. Ново изследване на учени от Швейцария подсказва, че „ефектът на Моцарт“ оказва влияние не само върху децата, но може да послужи и за подобряване на качеството на всеки чедър или ементал. Възпитаници на Училището по изкуствата в Берн /Hochschule der Künste Bern/ и технолози от Цюрихския университет за приложни науки /ZHAW/ обединиха усилия в проекта “Cheese in sound“, чиято цел е да разкрие дали възпроизвеждането на музика може да повлияе върху сиренето, докато то зрее. Ето защо те посетиха специализирания център Käsehaus K3 в Бургдорф, където да проведат своя експеримент.

„Всяко от осемте сирена, зреещи на това място, бе поставено в различна звукова среда за период от шест месеца и половина“, заявява Михаел Харенберг, който ръководи изследователския процес. „Веднъж узрели, сирената бяха анализирани от професионални технолози чрез сензорен анализ на храните. Впоследствие продуктите бяха представени пред група от висококвалифицирани кулинарни специалисти, които тестваха вкуса на съответните сирена, без да виждат всяко от тях“, пояснява Харенберг. „За нас беше вълнуващо да изпълним този проект в Бургдорф и да разработим акустичната инсталация. Ние сме доволни от резултатите", казва той.

Едно контролно сирене и осем други калъпи с полутвърдо сирене отлежаваха в специални кутии, всяка от които бе изложена на различни музикални жанрове, като класическа музика, представена от „Вълшебната флейта“ от В.А Моцарт, хип-хоп изпълнения от албума We Got It From Here на A Tribe Called Quest, както и Stairway to Heaven на рок групата Led Zeppelin. Контролното сирене не е било изложено на никакъв звук. Шеф Бенджамин Лузуй, който е част от дегустационната група, остава доволен от резултатите. Пред агенция „Франс прес“ той споделя, че „любимото ми сирене беше това с Моцарт, чиято музика харесвам, но това няма значение. Смятам, че тази класическа музика прави сиренето по-добро“. Според кулинарния специалист, сиренето, изложено на хип-хоп музика, показва забележимо по-силна миризма и по-натрапчив от другите тестови проби. „За готвачи като мен, тези резултати са очарователни", подчерта шеф Лузуй. „Така се откриват нови възможности за това как в бъдещето можем да работим творчески с храната“, добави той.

Изследователската група от ZHAW достигна до заключението, че сирената, които зреят на фона на музика, си приличат по нежния вкус, който придобиват в сравнение с контролната проба. Докато експериментът предизвиква интересни реакции и въпроси, учените считат, че „е необходимо по-обширно тестване, за да се определи дали има конкретна връзка между периода на излагане на музика със съответните видове сирена, тъй като докато те узряват, се наблюдават сензорни различия“. В научния доклад се посочва, че изводите ще доведат до „допълнителни нива на стандартизация в производството на сирене“. По думите на изследователския екип, „ще бъде необходим по-голям брой полутвърди сирена, за да се гарантира, че има достатъчно тестови материали."