Моцарт помага на епилептиците

Моцарт помага на епилептиците

Ново изследване

Докато някои твърдения, разпространявани в средата на 90-те години на миналия век, бяха отхвърлени, периодичните проучвания доказват, че музиката на Волфганг Амадеус Моцарт подобрява мозъчната дейност у млади и стари. Поредно доказателство за „Ефектът на Моцарт“ разкриха учени от Университета в Единбург. Според тях, великолепната Соната за две пиана на композитора може да стимулира мозъчната сила и да окаже полезно въздействие върху една конкретна група хора - деца, страдащи от епилепсия.

Изследователският екип, ръководен от Елиза Грилс, открива „антиепилептичен ефект от музиката на Моцарт“. По думите й, „подобен положителен резултат не може да бъде постигнат дори и с три песни от съвременната популярна сцена“. В експеримента са включени 45 деца на възраст от 2 до 18 години, които са диагностицирани с епилепсия. Всяко от тях е подложено на електроенцефалограма (ЕЕГ), която измерва електрическата активност в мозъка чрез малки електроди, прикрепени към скалпа на пациента. Епилептичната активност се измерва за 25 минути: 5 минути мълчание, за да се установи базово ниво; 5 минути, в които звучи фрагмент от Соната за две пиана в ре мажор, К.448 на Моцарт; още 5 минути тишина; 5-минутен откъс с различна музика; и още 5 минути мълчание. При опцията за различна музика са избрани любими песни на децата, предложени от родителите им.

„ЕЕГ показва значително намаляване на епилептичната активност, установено при децата при слушането на Моцарт в сравнение с изходното ниво", се посочва в изследването. За разлика от това, няма съществена промяна в тази активност по време или след слушане на другите музикални произведения. „Това подкрепя тезата, че този ефект е уникален, както от гледна точка на творчеството на Моцарт, а и при структурирана по подобен начин музика", заключават учените.

Специализираното издание „Seizure“ приветства идеята, „имайки предвид високия брой хора, страдащи от епилепсия, които не могат да се излекуват чрез познатите медицински терапии, както и финансовото им натоварване с лекарства против заболяването“.

Първото проучване, което подсказва, че слушането на Моцарт може да помогне за лечение на епилепсия, бе публикувано в края на 90-те години и оттогава насам учените провеждат последващи опити. В изследване, представено на Годишната среща на Американската асоциация на психолозите през 2015г., бяха отчетени положителни резултати както от Моцартовата соната, така и от записа на джазмена Джон Колтрейн на "My favorite things" от мюзикъла „Звукът на музиката“ на Ричард Роджърс.