Вокален ансамбъл „Фортисимо“ подготвя първи албум преди коледния концерт с Оркестъра на Класик ФМ

Диригентката подкрепя „Будител по ноти“

До 1 месец ще се появи първият звукозаписен проект на Вокален ансамбъл „Фортисимо“ - Бургас. Това заяви диригентката на състава Милена Добрева в ефира на Класик ФМ радио. „Този албум е смесен от различни стилове, различни жанрове. Това са акапелни изпълнения, обработен български фолклор, популярни произведения и класически осъвременени творби с елементи на бийтбокс, българска и световна популярна музика. Мисля, че ще се хареса, защото е разнообразен и песните са приятни, мелодични и красиви“, разкри тя.

Милена Добрева взе участие в кампанията „Будител по ноти“ на Класик ФМ радио, но не в качеството си на създател и ръководител на Вокален ансамбъл „Фортисимо“ и на Детска вокална формация „Морски песъчинки“, а като преподавател по музика в СУ „Димчо Дебелянов“- Бургас. „Няма по какъв друг начин да обясня на учениците музиката, освен да ги накарам да я съпреживеят с мен, да им я покажа, да ги завладея и да ги накарам да потърсят това, което е в тяхната душа, но те още не са го осъзнали… Запознавам ги с това, с което сме се прочули по света; което носи традицията ни.. Трудно е защото за тях са малко странни тези по-архивни звучения, но намират смисъл в мелодията, в красивата хармония. Това става, когато ги запознаем с произведенията“, обяснява Добрева.

По думите й, мотивацията да продължи да преподава се дължи на „искрицата блясък в очите на децата“, която трябва да бъде уловена и да се развие. „Те се стараят повече по математика и по български език, но с музиката те стават одухотворени и се променят като личности. Това е смисълът и мотивацията на един учител за работа с учениците- да изгради вкус към качествената, мелодичната и съдържателна музика, която променя хората и ги прави наистина по-добри“, подчертава диригентката.

След победата в „Гран при на нациите" в Рига, Латвия, за която вече ви информирахме, през лятото на 2018г. вокален ансамбъл „Фортисимо“ завоюва два златни медала в категориите „Вокални ансамбли“ и „Поп ансамбли“, както и шампионската титла в категория „Вокални ансамбли” по време на най – престижния световен хоров форум – World Choir Games, който се проведе в Йоханесбург. Наскоро гласовитите младежи и девойки от Бургас, ръководени от Милена Добрева, участваха в юбилейния концерт по случай 120 години от създаването на хор ,,Родни звуци” – Шумен. Вокален ансамбъл „Фортисимо“ ще се включи и в концерта „Бяла Коледа“, който предстои на 19 декември в зала „България“ – София, под съпровода на Оркестъра на Класик ФМ радио. Прочетете повече за концерта ТУК и запазете своите билети ТУК

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с диригентката Милена Добрева можете да чуете в звуковия файл под снимката вляво.