Българи покориха Европейските хорови игри 2017

Златни медали за Вокален ансамбъл Фортисимо

От 16 до 23 юли в латвийската столица Рига се проведе Гран при на Нациите & 3-тото издание на Европейските хорови игри. Българският вокален ансамбъл „Фортисимо”, дириржиран от Милена Добрева, завоюва първото място на Гран при на Нациите в категорията „Камерни хорове/Вокални ансамбли”. Хористите постигнаха най-висок резултат от оценките на журито и заслужено получиха златен медал. Техни подгласници станаха хорови състави от Латвия, Русия, САЩ, Германия и Холандия. „Това беше за нас огромно предизвикателство. Аз лош хор не чух и се изумих от качеството”, сподели в ефира на Класик ФМ радио диригентката Милена Добрева. „Музиката е това - да предава емоцията, вълнението, да разчувства хората и ние в този смисъл си свършихме работата”, подчертава тя. „Фортисимо” спечелиха и още едно златно отличие. Съставът стана победител в категорията „Камерни хорове/вокални ансамбли-смесени гласове” от Отворения конкурс. Това дава възможност на вокалния ансамбъл „Фортисимо” да участва в следните значими събития в рамките на следващите 5 години: Световни хорови игри- Шампионски конкурс, Световен хоров шампионат- Шампионски кръг, Гран при на Нациите. След българските хористи се наредиха ансамбли от Италия, Латвия, Русия, Холандия и Финландия. „Наистина представихме България изключително достойно. Ние още не можем напълно да повярваме, но това са фактите”, добави още диригентката Милена Добрева. Вокалният ансамбъл „Фортисимо” е създаден през 2015 г. като ансамбъл при Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” - град Бургас. Съставът е носител на призови отличия в национални и международни конкурси; изнася самостоятелни концерти и участва като гост в различни концерти и фестивали. През 2016 г. печели телевизионния формат "Игра на Хорове", като наградата от него е участието във фестивала "On Stage" в Прага.

В категорията „Църковна музика акапела” взе участие и детския хор „Хорал” с диригент Веселина Симеонова. Варненските хористи получиха грамота за успешно представяне, като се класираха едва на десета позиция в своя раздел.

Статистиката показва, че рекорден брой участници са се включили в тазгодишното издание на Гран при на Нациите & 3-тото издание на Европейските хорови игри - 156 хорови състава с общо 5000 души от 30 държави. Мащабното събитие се проведе в три eтапа - Отворен конкурс, Конкурс на европейските шампиони и Гран при на Нациите. Най-много медали спечелиха домакините от Латвия /49/, следвани от Русия /30/ и Великобритания /10/. Сред първенците са Руския детски хор „Алие Паруса”, Естонския национален дамски хор LEELO, Латвийския ортодоксален камерен хор „Благовест” – Рига и Британския младежки хор Barnsley. Следващото издание на Гран при на Нациите & Европейските хорови игри ще се проведе в Гьотеборг, Швеция, през 2019г.

Повече за атмосферата на Европейските хорови игри и за репертоара, с който вокалният ансамбъл „Фортисимо” спечели своите златни медали, чуйте от интервюто на Георги Митов-Геми с диригентката Милена Добрева в звуковия файл под снимките вляво.