Нов албум от Мат Хаймовиц и Кристофър О'Райли

Нов албум от Мат Хаймовиц и Кристофър О'Райли

„Тройка”

Виолончелистът Мат Хаймовиц и пианистът Кристофър О'Райли записаха съвместен албум, който „изследва музиката на славянската душа”. В двойния компактдиск, озаглавен „Тройка”, ценителите ще открият сонатите за чело на трима от най-изтъкнатите руски композитори Рахманинов, Прокофиев и Шостакович. „Вдъхновен от подривната ирония на Сонатата на Шостакович, „Тройка” се впуска към по-скоро неочаквани и популярни творби”, заявява Мат Хаймовиц. Двамата музиканти интерпретират аранжименти на песни като „Кукушка”, написана от фронтмена на легендарната съветска рок група „Кино” Виктор Цой, а също и „Рut Putin away” на скандалното руско трио Pussy Riot. Албумът завършва с „Back in U.S.S.R.”от Джон Ленън и Пол Маккартни.

Независимо дали са изтънчено фини или крещящо бунтовни, творбите разкриват ярката сила на творците, подложени на репресии в Русия, пише престижното издание „Бродуей уърлд”. „Всяка една от композициите използва посвоему силата на гласа на артиста, за да предупреди или да промени нещо, да окаже съпротива или просто да си спомни”, заявява Мат Хаймовиц, като обяснява концепцията на звукозаписния проект, издаден под знака на Pentatone Oxingale. Широкият обхват на жанровете не притеснява нито челиста, нито пианиста, а репертоарът им обхваща от сонати на Бетовен, изпълнени с оригинални инструменти от епохата, до аранжименти на съвременни групи като Radiohead и Arcade Fire. А „Тройка” съдържа музика, която документира миналото и настоящето в отлично, страстно и артистично изпълнение на , но преди всичко е отлично, страстно и творчески изпълнявана Мат Хаймовиц и Кристофър О'Райли. Дискът „рисува един интригуващ портрет”, пишат критиците от американско списание ”The Arts Fuse”.

Протестът е не само в музиката, но и в оформлението на обложката на новия албум на дуото. За нея е използвана картината „Направете всичко отново велико”, създадена от тандема Доминикас Чечкаускас и Миндаугас Бонану. През май 2016г. собственикът на ресторанта- барбекю и майсторът на уличното изкуство се прочуха с провокативния графит, разположен на стената на заведението на ж.п гарата в Стария град на Вилнюс, Литва. Цветното изображение на целувка между държавните глави на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп доведе до редица положителни коментари, но и негативни отзиви по целия свят.