Къде е площад „Бергонци”?

Къде е площад „Бергонци”?

Италианският град Бусето

Eдин от площадите в италианския град Бусето вече носи името на изтъкнатият тенор Карло Бергонци. Той не е роден в Бусето, а в района Видаленцо в покрайнините на Парма. Въпреки това, градът признава приноса на оперния изпълнител към италианската музикална култура. „Ние бяхме длъжни да го направим”, заявява кметът на Бусето Джанкарло Контини. „ Бергонци беше един невероятен артист и много щедър човек, който беляза цяла епоха с изявите си и направи толкова много за града, разнасяйки името му гордо по света и подобрявайки живота в него чрез преподавателската си работа”, допълни той. „Посвещаването на площад на името на баща ми е гордост за неговото семейство”, посочи Марко Бергонци, който е син на оперния певец. „Мисля, че и той щеше да бъде горд”, добави той и изрази благодарността си към институциите, спомогнали за осъществяването на тази идея – Община Бусето, Асоциацията „Приятели на Верди” и няколко частни дарители.

Официалната церемония по кръщаването на площада, състояла се преди няколко дни, бе съпътствана от рецитал на сопраните Априле Мило и Мария Ветере и баритона Серджо Болония с клавирен съпровод на Инджеон Лий. Музикалната вечер беше безплатна за жителите и гостите на италианския град, разположен в провинция Парма, регион Емилия-Романя. Припомняме ви, че Карло Бергонци, който е почетен гражданин на Бусето, почина на 90-годишна възраст през 2014г. именно в този италиански град. 

Бусето е мястото, където се намира къщата на Джузепе Верди, в която е пребивавал прочутия композитор и на това се дължи голяма част от известността на града. Както ви информирахме, тя бе обявена за продан.