„Норма” в Театро Реал- 102 години по-късно

„Норма” в Театро Реал- 102 години по-късно

С ученичка на Кабаиванска

Емблематичната опера на Винченцо Белини се завръща на сцената на Кралския театър в Мадрид. „Норма” отново ще впечатли почитателите на оперното изкуство в испанската столица 102 години след последната постановка, изиграна там на 28 декември 1914г. Спектакълът ще бъде под диригентството на Роберто Абадо, а сценографията е дело на интенданта на Двореца на изкуствата във Валенсия Давиде Ливърмор. Оперната продукция е създаданена с помощта на Асоциацията на приятелите на операта в Билбао и е била поставяна еднократно във Валенсия през 2015г.

„Норма” е шедьовърът на Белини, в който действието се развива постепенно, въпреки драматизма си”, подчертава Абадо. Италианският маестро смята за ключово „величествеността на това бижу”. От своя страна, Ливърмор твърди, че „най-голямата трудност бе да създам действие на сцената, тъй като е сложно да го предизвикаш в една партитура, изпълнена със страст и много акценти”. Според него, сценографията напълно отговаря на „живота днес и е много завладяваща”, тъй като е предвидено място и видеостена. По думите му, „Норма” е една „клаустрофобична” история – усещане, което се опитва да предаде на публиката, като концентрира вниманието й върху определен обект.

В главната роля ще се превъплъти Мария Агреста, която е възпитаничка на Райна Кабаиванска. За първи път италианското сопрано влиза в образа на Норма на сцените на Театро Верди, Салерно и в Операта в Тел Авив през 2011г. От тогава досега това е една от най-разпознаваемите й роли, за която критиката не пести суперлативи. Сред участията й на световните сцени ще отличим спектакъла „Норма” в Операта в Цюрих, когато Агреста покорява публиката под диригентството на Фабио Луизи.

В ролята на Адалджиза ще й партнира френското мецосопрано Карин Дее. В същата роля, но във втория състав на постановката на Театро Реал, участва още една от ученичките от майсторските класове на Кабаиванска в Нов български университет - Вероника Симеони. Както вече ви съобщихме, двете оперни прими, които са сред първите стипендианти на фонд “Райна Кабаиванска” към НБУ, покориха сърцата на ценителите на операта в постановката на операта „Норма“, изиграна на сцената на Театро Реджо в Торино в края на юли 2015г. Тогава отново Роберто Абадо се качи на диригентския пулт.

Лиричната трагедия на Белини по либрето на Феличе Романи ще се играе на сцената на Театро Реал до 4 ноември 2016г.