Школата Кабаиванска с огромен успех в Торино

Школата Кабаиванска с огромен успех в Торино

Предстои 15-ия майсторски клас в НБУ

Две от най-популярните ученички от майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет Вероника Симеони и Мария Агреста, днес звезди на най-големите оперни театри в света, се срещат на сцената на Театро Реджо в Торино в края на юли 2015г., в постановката на операта „Норма“ от Винченцо Белини, съобщават от ВУЗ-а. Режисьор е Алберто Фазини, a диригент - Роберто Абадо. „Щастлива съм, когато моите ученици вървят смело и успешно напред в кариерите си“, коментира маестра Кабаиванска успеха на Вероника Симеони и Мария Агреста.

Театро Реджо е един от най-престижните оперни театри в света, на чиято сцена участват най-популярните оперни изпълнители. Още една певица от Школата Кабаиванска – българката Мария Радоева, направи своя успешен дебют на тази сцена през 2014г. в операта „Джани Скики” от Джакомо Пучини. Историята на известния оперен театър отбелязва със специално внимание април 1973г., когато за първи път на една сцена се събират двете прочути примадони на италианското белканто - Райна Кабаиванска и Мария Калас. Поводът е откриването на реновирания театър с операта „Сицилиански вечерни” от Джузепе Верди. Представлението е дебют за Калас като режисьор и за Кабаиванска като херцогиня Елена. „Другата, истинската Мария, беше онази, която щом отвореше партитурата се превръщаше в музика, тя беше музиката. Познаваше операта съвършено и ме осветляваше за всяка фраза, за точния израз. Това беше изключителната страна на Мария!”, разказва Райна Кабаиванска за съвместната си работа с Мария Калас в тази постановка.

Мецосопраното Вероника Симеони (Адалджиза) и сопраното Мария Агреста (Норма) играят заедно за първи път на тази сцена, уточняват още от НБУ, организатор на Mайсторския клас на Райна Кабаиванска в България. За този спектакъл критиката отбелязва: “Резултатите на Школата Кабаиванска са изключителни. Два големи вокални таланта, научени да пеят с безкомпромисна и обогатяваща техника и възпитани в необходимостта да изразяват артистичната си свобода. В резултат на това, сцената се владее от две завършени актриси, различни в яркото си личностно присъствие и еднакво устремени в изграждането на съвършеното музикално изразяване. Зрителите в залата в началото са омагьосани, а после - възторжени в гръмогласните си овации. Преживели са няколко часа в съучастие с изкуство на изключителна висота.” Повече за Вероника Симеони и Мария Агреста ще откриете ТУК

Двете прочути оперни певици са едни от първите стипендианти на фонд “Райна Кабаиванска” към НБУ, премирани съответно през 2006г. и 2010г. за изключителните си постижения в майсторските класове в университета. По-късно Вероника и Мария участват със свои дарения във фонда на своята прочута Маестра. В юбилейната за Райна Кабаиванска 2014г., след Галаконцерта по повод 200 години от рождението на Джузепе Верди в рамките на летния фестивал в Пиетрасанта, развълнуваната Мария Агреста казва от сцената: „Благодаря на моята Райна, за мен тя е истинска майка.” А ето и думите на Вероника Симеони преди участието й в Галаконцерта „Райна Кабаиванска представя звездите на операта” на 18 декември 2014 г. в София, посветен на 80-ия юбилей на оперната дива: „Тя е изключителна жена, щедра, силна, много интелигентна и с чувство за самоирония. Може би най-важното, което ми е предала, са нейните кураж и ентусиазъм. Райна е оптимист, винаги. За мен тя е опора, пример, който следвам”.

От Нов български университет припомнят, че кандидатстването за XV Международен майсторски клас е вече открито и ще продължи до 3 септември на официалната интернет страница на оперната прима. Прослушването на регистриралите се кандидати ще се състои на 7 септември, а самият Майсторски клас ще се проведе от 8 до 26 септeмври в Софийската опера и балет. На 27 септември най-добрите участници в майсторския клас ще представят Галаконцерт в Софийската опера и балет с оркестъра на оперния театър под диригентството на Найден Тодоров и със специалното участие на Райна Кабаиванска. Тогава ще бъдат присъдени и стипендиите от нейния дарителски фонд. Стипендиите ще бъдат в три категории за обучение с голямата оперна актриса – за майсторския клас в Нов български университет; за майсторския клас в Академия Киджана в Сиена, Италия; специални едногодишни стипендии за Института “Веки - Тонели” в Модена, Италия.