Берлин ще пази музикалното наследство на Абадо

Берлин ще пази музикалното наследство на Абадо

Последното желание на диригента

Музикалното наследство на изтъкнатия италиански диригент Клаудио Абадо ще се съхранява от Градската библиотека на Берлин и Фондацията за културно наследство на Прусия в същия град. Това стана ясно след официално изявление на Берлинската филхармония, където до момента се намираше богатата колекция на прочутия маестро. Завещаният архив включва колекция от партитури със съответни бележки на Абадо, аудио и видеоносители със записи на репетиции, музикална литература и писма.

За да изпълнят последното желание на легендарния диригент, трите учреждения сключиха споразумение, което бе подписано от Паоло Лацати, президент на Фондация „Клаудио Абадо”, Барбара Шнайдер-Кемпф, генерален директор на Градската библиотека на Берлин, и Мартин Хофман, генерален директор на фондацията на Берлинските филхармоници. Фондация „Клаудио Абадо” е създадена от наследниците на “чудото на съвременната музика”, както често наричаха големия диригент. Целта на организацията е да се запази музикалното му наследство в неговата цялост и то да се дари на една институция, която гарантира неговото архивиране и постоянното му наличие. По този начин се премахва безпокойството на наследниците на Абадо за поддържане живота на наследство.

Градската библиотека на Берлин поема отговорността да съхранява събраните материали и да ги направи достъпни в специална читалня, посветена на Клаудио Абадо. Планирано е също да се дигитализират големи части от архива на именития маестро, който напусна този свят в началото на 2014г. От своя страна, Берлинската филхармония ще съдейства за описването на съдържанието на колекцията. В допълнение към това, ще бъдат организирани изложби, ще бъдат публикувани анализи за професионалната работа на Клаудио Абадо и ще бъдат създадени възможности за обучение за млади диригенти. Запазва се и раздаването на наградата за композиция на името на Клаудио Абадо.

Припомнете си всичко за диригента ТУК