Отиде си Клаудио Абадо

Отиде си Клаудио Абадо

На 80-годишна възраст

На 80-годишна възраст в Болоня почина големият италиански диригент Клаудио Абадо. „Научих новината преди малко от един от неговите лични лекари“, заяви Атилия Джулиани, председател на Асоциацията на почитателите на Клаудио Абадо „Абадиани”. „Много болезнен момент. Не мога да говоря в момента“, поясни тя. Още през 2000г. Абадо получи диагноза „рак на стомаха”, като лечението му доведе до сериозни усложнения. Болестта на диригента в последните месеци наложи отмяна на няколко негови планирани събития. През декември 2013г. Абадо трябваше да бъде заменен на пулта на Оркестър Моцарт, който прекрати наскоро дейността си. Само два месеца по-рано той обяви, че няма да ръководи турнето на Фестивалния оркестър на Люцерн в Япония.
Клаудио Абадо е роден на 26 юни 1933 г. в Милано, Италия. Изуавал е пиано в Миланската консерватория, а после учи дирижиране при Ханс Сваровски във Виенската консерватория. През 1960г. диригентът прави своя дебют в Миланския оперен театър „Ла Скала”. Той става неин музикален директор от 1968г до 1986г., дирижирайки не само традиционния италиански репертоар, но представяйки и съвременна опера всяка година, както и концертни серии посветени на творчеството на Албан Берг и Модест Мусоргски. През 1965г. италианският маестро дебютира на Залцбургския фестивал, което му донася световно признание в оперното и оркестровото дирижиране. През 1979г. Абадо застава начело на Лондонския симфоничен оркестър, а в периода 1986- 1991г. е избран за музикален директор на Виенската Щатсопер. Два пъти той дирижира традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония - през 1988г и през 1991г. След 1990 г. изтъкнатият диригент се качва на пулта на Берлинската филхармония, наследявайки поста на Херберт фон Караян.
Клаудио Абадо е основател на Филхармоничния Оркестър на Ла Скала /Filarmonica della Scala/, на Младежкия оркестър на Европейския съюз, на Младежкия оркестър „Густав Малер”, на Фестивалния оркестър Люцерн, както и на фестивалите „Малер, Виена и XX век" в Лондон и ”Wien Modern” във Виена. Приживе той бе признат като един от най-чувствителните интерпретатори на Малер, като диригент, който по-добре от всеки друг умее да влиза в дълбочина в партитурите на австрийския композитор. Сред значимите му записи са премиерите на творби на Манцони и Луиджи Ноно, симфониите и хоровата музика на Йоханес Брамс, симфониите на Малер, Чайковски, Прокофиев, Мусоргски, Дворжак и Моцарт.
Клаудио Абадо бе избран за Почетен доктор на университетите във Ферара, Кеймбридж, Абърдийн и Хавана. Той е носител на множество престижни отличия, сред които Наградата на японския император, Орден на почетния легион, Медал Малер, Кръст за заслуги на Федерална република Германия и др. През август 2013г„ маестрото беше обявен за пожизнен сенатор от италианския президент Джорджо Наполитано заради своите заслуги. Не закъсня и отговорът на Абадо – той се отказва от заплатата си като сенатор и реши да я дари за финансирането на стипендии за обучение на млади музиканти.
Реакциите не закъсняха. Президентът Наполитано отбеляза: „Отдавам почит не само като приятел и почитател на неговия талант, но и като представител на националната общност и на републиканските институции - човекът, който бе признат в Европа и по света, за приноса към голямата музикална традиция на нашата страна, като в същото време със своя изключителен талант и дълбока гражданска чувствителност отваряше нови възможности за по-богато развитие на връзката между културата и обществото”. „Със своя талант, неговата всеотдайност, постигнати на национално и международно равнище, и изключителните резултати в хода на дългогодишната си кариера, той бе и ще бъде повратна точка за цялата страна и не само в представянето на нашата музикална традиция”, подчерта италианския премиер Енрико Лета. Диригентът Рикардо Шаи също изрази скръбтта си: „Смъртта на Клаудио Абадо оставя голяма празнота в историята на музикалната интепретация. Когато бях негов помощник, го смятах първо за свой учител, а впоследствие- за приятел, в какъвто той се превърна до края на дните си. От днес Италия е по-бедна.” С тъга в сърцето Антонио Папано сподели: „За Италия и света Абадо е уникален дух и мечтател. Красотата, която създаваше в операта, на концерт, в звукозаписното студио, беше невероятна. От днес той е просто един гигант.”
Близките на диригента публикуваха официално съобщение, което гласи: „Клаудио е с нас. Потегли на тайнствено пътешествие. Неговият щастлив живот завърши.” Даниеле, Алесандра, Себастиан и Миша поясняват, че скоро ще стане ясно къде и кога ще се проведе траурната церемония.Тази статия завършваме с техните думи: „Сбогом, Клаудио! Твоята музика винаги ще бъде с нас!”