Берлинските филхармоници подкрепят сирийските деца

Берлинските филхармоници подкрепят сирийските деца

На 28 юни 2015г. в Берлин

Берлинските филхармоници ще завършат концертния си сезон с музикална изява в амфитеатъра "Валдбюне“, построен от Гьобелс за олимпийските игри през 1936 г. в Берлин. Музикантите от прочутия оркестър, дирижирани от сър Саймън Ратъл, ще съберат средства, за да подкрепят децата на сирийските бежанци. Своето съдействие оказва Детският фонд на Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ), в чиито кампании участва Берлинската филхармония. Престижният оркестров състав е първата музикална институция, която бе избрана през 2007г. за Световен посланик на добра воля на УНИЦЕФ.

Солист на концерта ще бъде китайският пианист Ланг Ланг, който също получи този недипломатически пост, но през 2004г., а девет години по-късно стана Пратеник на мира на ООН. 33-годишният музикант проявява нестихващ интерес към ролята на музиката за развитието на децата. „Те са най-важното нещо в човешкия живот. Не трябва да допускаме едно изгубено поколение да расте без надежда“, заяви Ланг Ланг по повод предстоящата проява. „Милиони деца бежанци спешно се нуждаят от вашата подкрепа. С нашия апел бихме искали да им дадем възможност да се върнат в училище, да се обучават и да играят в безопасна среда“, посочи сър Саймън Ратъл. Двамата музиканти са превели в аванс сумата от 60 000 евро в помощ на децата на сирийските бежанци. Концертът ще се проведе на 28 юни 2015г., като всички билети за събитието вече са продадени.

Припомняме, че Гражданската война в Сирия продължава повече от 4 години. По тази причина над 10 000 деца са изгубили живота си, а близо 2 милиона деца и младежи са напуснали домовете си. Повече от 114 000 бебета са се родили в семейства на сирийски бежанци.